DestinationsEurope

Zomervakantie: Roadtrip door Slovenië en Balkan

Januari is dé maand om te beslissen waar je in de zomer naar toe wilt. Tenminste, als je graag goedkoop weg wilt is het vaak verstandig om je vakantie heel vroeg óf juist heel laat te boeken. Ik kies toch jaarlijks weer voor vroeg boeken, omdat ik dan langer voorpret heb. Voor dit jaar heb ik samen met mijn vriend voor een roadtrip door Slovenië en de Balkan gekozen.

Bestemming uitzoeken

Ik merk jaarlijks dat ik het toch wel lastig vind om iets uit te zoeken waar we beiden een goed gevoel bij hebben. Mijn vriend wil al lange tijd naar Kroatië. Daar had ik zelf niet heel veel trek in, omdat ik al een keer of zes daar ben geweest. Toch hebben we besloten om komend jaar naar Kroatië te gaan. Voor mij was het een vereiste dat we niet constant op één plek zouden zitten. De onderhandelingen met mijn vriend zijn dusdanig geslaagd dat we lekker gaan roadtrippen door de Balkan. Naast Kroatië gaan we in nog vier andere landen stoppen.

Wat voor vervoer?

Een roadtrip lukt natuurlijk niet zonder auto. Juist. Ik wilde zelf graag op Ljubljana vliegen om daar een auto te huren en onze roadtrip te starten. Prijstechnisch was dat alleen een iets minder aantrekkelijke optie. De vliegtickets waren betaalbaar, namelijk 200 euro per persoon. Daarbij vloog je heen naar Ljubljana en terug vanaf Sarajevo. De huur van een auto kwam daarnaast neer op een goede 240 euro per persoon. Eigenlijk ben je dan 440 euro per persoon (!) teveel kwijt. Thuis hebben we gewoon een goede auto staan, die prima met ons mee kan.

We besloten daarom al vrij snel om toch maar vanaf Nederland te gaan rijden. Het is een stuk rijden naar onze eerste stop, Ljubljana in Slovenië. Dat is prima te doen door tussentijds regelmatig te stoppen en ergens een goede nachtrust te pakken.

De route

De route, die we uiteindelijk hebben uitgekozen, vind ik eigenlijk best tof. Laat ik het zo zeggen: ik ben behoorlijk tevreden. Volgens mij is het ook een leuke route voor mensen die nog niet eerder naar de Balkan zijn afgereisd.

route balkan

Vanuit mijn woonplaats Oldenzaal beginnen we de eerste etappe. De eerste etappe eindigt in het Beierse plaatsje Bernau am Chiemsee, waar we één nacht verblijven in een hotel met uitzicht op de bergen. De volgende ochtend rijden we met een beetje geluk binnen 3,5 uur naar Ljubljana. In de Sloveense hoofdstad blijven we twee nachten. Daarna volgt opnieuw een korte etappe. We rijden dan namelijk door naar Rijeka (Kroatië), wat ongeveer twee uur in beslag neemt. Ook hier verblijven we twee nachten. Vanuit Rijeka rijden we door naar de Plitvice meren, om daar opnieuw twee nachten te verblijven. Uiteraard zullen we hier een bezoekje brengen aan het nationaal park. Na Plitvice zijn we nog niet klaar met Kroatië en rijden we door naar UNESCO werelderfgoed Dubrovnik. Dit ritje zal een goede vier uur in beslag nemen. In Dubrovnik slapen we drie nachten. Na die drie nachten steken we de grens over naar Bosnië en Herzegovina, waar we één nacht slapen in Mostar. Daarna is het nog twee uur rijden naar de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, Sarajevo. Deze stad is onze laatste grote stop en we zullen daar twee nachten slapen. Vanuit Sarajevo beginnen we vervolgens aan de tocht terug. We zullen na zeven uur rijden in Graz stoppen, om de stad kort te bezoeken en te slapen. De volgende dag zullen we na een kleine zes uur stoppen in Bamberg om één nachtje te slapen. De volgende dag kunnen we dan hopelijk in vijf uur naar huis rijden.

Wat mag het kosten?

Bij een vliegreis betaal je voor een vliegticket, vaak voor de bagage, je hotel/appartement en misschien voor het parkeren van je auto. Bij een autoreis door verschillende landen komen andere kosten om de hoek kijken. Hieronder zie je de kosten waar ik in ieder geval rekening mee hou.

Vignetten/tol: €95,05
Vignet Oostenrijk: €28,65
Vignet Slovenië: € 30
Tol Tauerntunnel (2x): €22
Tol Karawankentunnel (2x): €14,40
Benzine: €440
Bij het uitrekenen van de benzineprijs heb ik naar de afstand, lokale benzine prijs en het verbruik van de auto gekeken. De afstand van de route is een kleine 4.000 km.
Hotels/appartementen/bed&breakfasts: €666,50
Het is mogelijk om goedkoper te verblijven door voor hostels te kiezen. We kiezen echter liever voor een appartement/hotelkamer voor twee personen met eigen badkamer. Daarnaast is het voor ons een vereiste dat onze verblijfplaats in de stad/dichtbij de stad ligt.

Als je alles bij elkaar optelt en deelt door twee, dan zul je zien dat we per persoon ongeveer €601 kwijt zullen zijn. Daar komen natuurlijk de uitgaven aan (uit)eten, drinken en entreegelden nog bij op. Voor een roadtrip van 16 dagen (met onze eisen) is dit een realistisch bedrag.

The author: Elsemieke

10 Comments

  • Ze kunnen bij Slovenië inderdaad lastig doen. Ik ben al vrij vaak in Kroatië geweest en we hebben iedere keer bij de grens gezeur gehad. Niet vanwege ontbrekende papieren overigens.

   Grappig dat je zegt dat Slovenië onder de Balkan valt, want dat dacht ik ook. Dat is echter niet waar. Ik heb het, voor het schrijven van dit artikel, nog eventjes gecontroleerd. De Balkan bestaat uit Albanië, Bosnië&Herzegovina, Bulgarije, Kroatië, Kosovo, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Roemenië en Servië. 🙂

 • Slovenië is een geweldig land! (leuker dan Kroatië). Jammer dat jullie alleen naar Ljubljana gaan (wel echt top stad), maar je moet keuzes maken en plitvice is sowieso echt prachtig! Het klinkt als een super mooie route! Zou zelf ook graag weer die kant op gaan!

  • Het is altijd zo jammer dat je aan een maximum verblijf verbonden zit. Je moet dan toch altijd een beetje passen en meten om er een leuke route van te maken. Als dat niet zo was geweest, dan was ik graag wat langer in Slovenië gebleven. 🙂 De balkan blijf leuk hè!

 • Dat klinkt als een erg leuke roadtrip! Wat gaan jullie veel zien ook, tof! Naar Plitvice ben ik steeds nieuwsgieriger geworden, ik zie er gave foto’s van. Dat wil ik ook graag eens ontdekken! Veel plezier met de voorpret voor deze reis. Goed vooruitzicht!!

  • Plitvice is met name de reden dat ik nog een keer met Kroatië heb ingestemd. Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt mij zo mooi! Ik zal je van de zomer bestoken met foto’s. 😉 Jij hebt natuurlijk ook een goed vooruitzicht met Cuba. Spannend.

 • Gave trip uitgestippeld zeg! 2 jaar geleden heb ik een roadtrip gemaakt door Oostenrijk, Slovenië en Kroatië en ik ben sindsdien ook helemaal verknocht aan Slovenië, echt een prachtig land. Ik wens je alvast heel veel plezier toe 🙂

  • Tof dat jij ook een soortgelijke route hebt gevolgd. Slovenië is echt leuk, maar heb nooit de tijd (gelegenheid) gehad om het écht te ontdekken. Komt vast helemaal goed! 🙂

Leave a Reply