DestinationsEurope

Weekendje weg in Duitsland: Omgeving Hesse

Het leukste aan Duitsland vind ik zelf het veranderende landschap. Van een vlak landschap rijd je langzaam door naar heuvels die steeds hoger worden en plots veranderen in heuse bergen. Een prachtig gezicht vind ik dat altijd. Ditmaal reden we tot de heuveltjes veranderden in grote heuvels, een prachtig glooiend landschap. Met Pasen verbleef ik in een huisje in het kleine plaatsje Oberaula in de bondsstaat Hesse. In deze bondsstaat waan je, je door het heuvelachtige landschap een klein beetje in een andere wereld. Het is dan ook een ideale bestemming voor iedereen die wel weg wil, maar niet te lang onderweg wil zijn. Hesse is namelijk maar vier uurtjes rijden vanaf Utrecht.

Door het landschap is de bondsstaat Hesse leuk, maar het is ook leuk door de rust die het uitstraalt. Je bent ver weg van de hectiek van de grote stad en kunt fijn genieten van het alledaagse leven in een van de kleine dorpjes. Dit alledaagse leven wordt met Pasen alleen wel verstoord. Ik kwam namelijk op Goede vrijdag aan en alles zat op dat moment pot en pot dicht. Desondanks heb ik die dag een bezoekje gebracht aan het stadje Bad Hersfeld.

002

Bad Hersfeld
In dit stadje staan enkele historische bezienswaardigheden, zoals ruïnes, een huisje uit 1452 en de stadstoren. Allemaal plekjes die je prima kunt bezoeken als het regenachtig weer is en er geen enkele zaak open is.  Laat dat nou net het geval zijn geweest op Goede vrijdag.

Allereerst maakte ik een rondje door de binnenstad van de Altstadt. Het is een klein stadje met in het centrum maar een paar straten die het bekijken waard zijn. Dit zijn dan ook de echt oude straten. Aan één van die straten ligt het oude raadhuis. Een prachtig pand wat direct je aandacht trekt. Wat ook mijn aandacht trok, was het kerkkoor wat te horen was. Naast het raadhuis ligt de kerk waar verschillende Paasliederen gezongen werden.

Aan de andere kant van de stad liggen de ruïnes van een klooster waar bisschop Lullus rond het jaar 800 heeft . De naam Lullus zei mij in eerste instantie weinig, maar het blijkt één van de bisschoppen te zijn geweest die onder St. Bonifatius vielen. Deze laatste persoon is erg belangrijk voor Hesse. De ruïnes en Bad Hersfeld zelf vond ik minder indrukwekkend dan verwacht. Misschien dat dit komt doordat het stadje een beetje slaperig oogde of doordat het met bakken uit de lucht kwam.

001

Fulda
Bezienswaardigheden
Op dag twee stond een bezoekje aan Fulda op de planning. Over deze stad had ik al verschillende positieve verhalen gehoord dus ik was ontzettend benieuwd. Dat was gelukkig niet onterecht, want Fulda is een toffe stad om een dagje te bezoeken. De mix tussen modern en oud is verrassend en zorgt voor een prettige sfeer. Mijn voorkeur gaat over het algemeen uit naar het oude gedeelte van een stad. Daarom stond ik binnen no time in het gebied waar de Dom van Fulda, het slot en de slottuinen liggen. Dit gebied heet ook wel Barock Viertel.

Voor veel gelovigen is de Dom van Fulda een stop waard vanwege het graf van St. Bonifatius wat hier te vinden is. Ik vond de Dom juist een bezoekje waard vanwege de Barokstijl en overweldigende beelden. Niets lijkt overdadig te zijn in deze kathedraal die opgeleverd is in het jaar 1712. Binnen kun je onder andere kijken bij het enorme orgel, de gouden preekstoel en de muurschilderingen. Aan de buitenkant werd mijn aandacht getrokken door twee obelisken die naast de twee kapellen staan.

Iets minder indrukwekkend vond ik de slottuinen en de naastgelegen Michaelskirche. Deze kerk is het tegenovergestelde van de dom. Alles wat de dom heeft, heeft de Michaelskirche niet. Het is een rechttoe, rechtaan kerk. Het stadsslot is daarentegen wel leuk om te zien.

005003

Eten
Eén van de dingen die ik zo aantrekkelijk vind aan Duitsland is het hele principe van Kaffee und Küchen. In stad als Fulda moet je met een beetje goed weer dus zeker het terras van een Konditorei opzoeken om daar een flink stuk taart op te snoepen. Ik plofde neer bij het oudste café van Fulda: Café Thiele. Deze Konditorei stamt uit 1892 en staat bekend om de Bonifatiustorte. Heel eigenwijs koos ik voor een advocaattaart. Dat vond ik toch iets meer bij Pasen passen. Het bleek een uitstekende keuze: een heerlijke luchtige taart met een uitgesproken smaak. Ik had zo nog een stukje op kunnen peuzelen. Deze Konditorei is door de heerlijke taarten en redelijke prijzen een echte aanrader.

0062

Alsfeld
Op zondag ging ik weer op pad. De eerste stop was een slot waar die dag ridderspelen zouden zijn. De ridderspelen vielen een beetje in het water (door de regen), maar het was een leuk slot om even te stoppen. Daarna vervolgde de rit naar Alsfeld, een stad die sinds het jaar 1069 bestaat. Hoewel het een heel klein stadje is, is dit wel de leukste stad die ik deze dagen bezocht heb. De stad bestaat uit verschillende kleine, maar erg knusse straatjes. Alles volledig in historische stijl. Het ene huis is nog schever dan het ander en juist dat geeft uitstraling aan de stad. Ondanks de regen werd ik betoverd door het warme gevoel wat de stad uitstraalt.

Een waar pareltje in deze stad is (eveneens) het oude raadhuis, wat gevestigd is aan het marktplein. Andere architectonische hoogtepunten die je aan dit plein kunt vinden, zijn het wijnhuis en het trouwhuis.  Deze gebouwen komen allemaal uit de zestiende eeuw en zien er door het goede onderhoud nog als nieuw uit. Vanaf het terras van één van de vele cafeetjes kun je al dit moois nog iets beter bekijken.

007

Oberaula
Al bij al ben ik van mening dat je in Hesse heel veel mooie steden kunt vinden. Een laatste stad die ik niet bezocht heb is Kassel, maar ook dat schijnt een indrukwekkende stad te zijn. Zo blijkt maar dat je ook in Duitsland, niet zo ver over de grens, lekker op vakantie kunt gaan. Oberaula is wat dat betreft een prima uitvalsbasis, omdat je vanuit hier alle grote(re) steden binnen een half uurtje kunt bereiken.

In de gemeente Oberaula zijn verschillende hotels gevestigd, maar je kunt ook net als ik terecht op vakantiepark Aulatal. Op dit vakantiepark worden veel relatief ruime huisjes voor een prima prijs aangeboden. In de nabije omgeving vind je een golfbaan, zwembad, supermarkt en restaurant. Hoewel ik niet veel op het park ben geweest, kan ik wel zeggen dat het allemaal prima geregeld is. Dat geldt overigens ook voor kleine kinderen. Er zijn meerdere speeltuintjes op het park te vinden. Verder zit je dichtbij Schloss Hause, wat een schattig klein slot is. In de omgeving heb je voor ieder wat wils.

 kasteel

The author: Elsemieke

2 Comments

Leave a Reply