AfricaDestinations

Goedkope zonvakantie in Gambia – Vaccinaties

Het Afrikaanse land Gambia ligt op zes uurtjes vliegen vanaf Amsterdam en wordt steeds vaker aangedaan als bestemming voor een goedkope zonvakantie. Het is goed te begrijpen, want het land is minder toeristisch dan bijvoorbeeld Turkije en toch kan je er relatief goedkoop naar toe. De vraag is alleen: hoe goedkoop is een vakantie naar Gambia echt?

Vlucht en verblijf

Zo nu en dan komen er pakketreizen tegen bodemprijzen voorbij op pagina’s van onder andere Holidayguru en Vakantiepiraten. Je kunt dan met gemak een weekje (last minute) naar Gambia voor 400 euro per persoon. Voor die prijzen hoef je zelf niet eens een poging te wagen om goedkoper een vlucht plus hotel te regelen.

Hoewel mijn pakketreis wel iets meer heeft gekost dan 400 euro, ben ik toch van mening een prima bedrag voor mijn vakantie te hebben betaald. Met dank aan Tui ga ik elf dagen naar Gambia voor 500 euro. Tel daar nog de kosten voor een koffer bij op (à 30 euro) en voor minder dan 550 euro zit je dan lekker in een zonnig paradijs, toch?

Vaccinaties

In tegenstelling tot veel andere zonvakantiebestemmingen is het voor Gambia een vereiste om reizigersvaccinaties te halen. Als je die nog niet hebt gehad dan. Hoewel ik de standaard reizigersvaccinaties wel gehad heb, moest ik ook nog even langs de reiskliniek om een inenting tegen gele koorts te halen. Heb je geen enkele vaccinatie gehad, dan mag je afspraak maken voor DTP, Hepatitis A en gele koorts. Ook een cholerastempel heb je voor Gambia nodig als je over land arriveert.

De kosten daarvan zijn bij Vaccinaties op reis als volgt:
– DTP: 23,95 euro
– Gele koorts: 33,95 euro
– Hepatitis A of Hepatitis A/B combinatie: 49,95 euro of 59,50 euro
– Cholerastempel: gratis

Daarnaast krijg je te maken met de kosten voor een consult (ongeveer 20 euro) en kosten voor een vaccinatiepaspoort (ongeveer 5 euro). Maar daar blijft het niet bij.

Malaria

Wat vaak wordt vergeten is dat er in Gambia malaria heerst. Als gevolg daarvan wordt het sterk aangeraden om malariatabletten te slikken en zorgvuldig gebruik te maken van Deet van minimaal 30 of 40%. Je krijgt een recept voor malariatabletten tijdens het consult. Voor enkel het recept wordt ongeveer 12 euro in rekening gebracht. Daarnaast betaal je nog voor de malariatabletten, wat redelijk kan aantikken.

Malariatabletten, zoals Malarone, begin je één dag voor vertrek in te nemen. Nadat je weer uit het malariagebied bent, neem je de tabletten nog zeven dagen lang in. Wanneer je 11 dagen in een malariagebied zit, moet je dus al 19 malariatabletten in je bezit hebben. De kosten daarvan verschillen per apotheek, maar ik was ongeveer 50 euro kwijt.

Onverwachte kostenposten?

Als je naar Gambia gaat, moet je er echt rekening mee houden dat er nog meer kosten zijn dan alleen voor je vlucht en hotel. Een vakantie van minder dan 550 euro kan zo 200 euro extra kosten als je ziektekostenverzekering de kosten van vaccinaties en malariatabletten niet vergoed. Het voordeel is, na het halen van de vaccinaties, wel dat je gewoon naar nóg meer landen kunt afreizen!

 

The author: Elsemieke

3 Comments

  • Goed dat je dit onder de aandacht brengt! Heel vaak worden dit soort kosten vergeten en komen ze als een verrassing na het boeken van een ticket. Of mensen zijn helemaal niet op de hoogte en vertrekken onbeschermd. Heb je gele koorts voor zo’n korte periode ook nodig? Weet eigenlijk niet eens precies wat het inhoudt, omdat ik nog nooit naar een land ben geweest waarvoor deze vaccinatie wordt aangeraden.

    • Die kosten zijn absoluut geen leuke verrassing. Eigenlijk ben ik van mening dat het door aanbieders ook wel aangegeven mag worden, maar dat zullen ze toch niet doen. Gele koorts wordt heel erg aangeraden en is noodzakelijk als je bijvoorbeeld over land naar Senegal gaat. Veel reizigers die naar Gambia gaan, gaan ook nog langs Senegal.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.