Dom Trier
DestinationsEurope

Trier: van Dom tot wijn

Duitsland kent veel oude, prachtige steden die best wel iets meer aandacht verdienen. Zo ook Trier, de oudste stad van Duitsland die op een mooie plek aan de Moezel is gevestigd. De stad is door haar ligging het handelscentrum van de wijn die rondom de Moezel wordt geproduceerd, maar er is meer.

Stadsgeschiedenis

Een oude stad als Trier heeft natuurlijk een hele lange geschiedenis. Het opnoemen van jaartallen en standaard feitjes is meer iets voor tijdens de geschiedenislessen op school, maar het is wel hartstikke leuk om te weten dat Trier naar verwachting al 5.000 jaar oud is. De gevonden sporen van nederzettingen dateren van tussen 3.000 en 2.000 voor Christus.

Vooral tijdens de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk heeft de stad een groei doorgemaakt. Dit is zichtbaar op verschillende plekken in de stad. Zo vind je er nog een Romeins amfitheater, een stuk Romeinse stadsmuur en overblijfselen van een Romeins badhuis. Dit alles is niet heel gek, want Trier is zelfs een tijd lang de hoofdstad van het westelijke deel van het Romeinse Rijk geweest. Met de bijnaam ‘Roma Secunda’, ofwel het tweede Rome, kan de stad niet anders dan mooi zijn, toch?!

De dom van Trier

Mijn favoriete bezienswaardigheid van Trier is de Dom. Het is de oudste bischopskerk van Duitsland en toch ziet het eruit alsof het pas 20 jaar geleden gebouwd is. Alles is perfect onderhouden. Als je voor het bouwwerk staat, dan verwacht je in ieder geval niet dat de eerste stenen al in het jaar 326 zijn gelegd. In de loop der jaren is de Dom her en der uitgebreid, zoals het geval is met de westkant. De marmeren leuningen, het glimmende orgel en de gepoetste goudkleurige poorten doen het je in ieder geval niet vermoeden. Aan de binnenkant zie je enkel aan het ondergrondse kelderstelsel dat de Dom zo oud is. En nou ja, misschien ook wel aan de Bisschoppen die her en der begraven liggen.

Naast de graven heeft de Dom nog meer ‘geheimen’. Zo staan er verschillende tonnen met helende soorten olie, waarvan de bekendste misschien wel de ‘kranken öl’. Het andere grote geheim is het kloosterhof. Dit is ook direct mijn favoriete geheim. Vanaf het hof heb je een goed uitzicht op het immense bouwwerk dat de Dom van Trier heet.

Wijntjes drinken

Als centrum voor de wijnhandel mag je best iets verwachten van het aanbod in de stad. Gelukkig viel niets minder tegen en kun je inderdaad op iedere straathoek een glaasje wijn bemachtigen. Doordat ik er op een zaterdag, tijdens de markt was, werd het aanbod zelfs uitgebreid naar barretjes op de markt. Voor een goede 3 euro geniet je van de lekkerste moezelwijn terwijl je ook nog eens een goed uitzicht over de stad hebt. Wil je een wijntje drinken en tegelijk cultureel bezig zijn, dan kun je prima een stoeltje bemachtigen bij Porta Negra.

Porta Negra is een poort van de oude Romeinse stadsmuur van Trier. Voor mij is dit niet de mooiste plek van de stad doordat de poort zwartgeblakerd is. Als je net als mij niet zo gecharmeerd bent van Porta Negra, dan kun je altijd nog naar binnen gaan en vanaf de hoogste verdieping de stad  bezichtigen. Of  gaat toch maar lekker op het terras zitten met dat heerlijke moezelwijntje.

 

The author: Elsemieke

9 Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.