Bernkastel-Kues
DestinationsEurope

Terug in de tijd in Bernkastel-Kues

Het gebied rond de moezel is vruchtbaar. Niet alleen voor de druivenranken, die zo ver gaan als je kunt kijken, maar ook voor de leukste stadjes en dorpjes. Eerder beschreef ik al hoe leuk Trier is. Een andere leuke stad, die veel kleiner is en ik als écht authentiek wil beschrijven, is Bernkastel-Kues. In dit gezellige stadje ga je terug in de tijd.

Bernkastel-Kues

Op een zondagochtend besloten we om de auto naar Bernkastel-Kues te stappen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik er enigszins een hard hoofd in had, want wie bezoekt er nou een kleine stad in Duitsland op een zondag? De kleinere Duitse steden zijn op zondag over het algemeen uitgestorven. Gelukkig verdwenen mijn negatieve gedachten als sneeuw voor de zon toen we in Bernkastel-Kues aankwamen. De stad leeft. Op zondag. Wauw. En dan mag je ook nog genieten van de de historische binnenstad in het deel Bernkastel terwijl je geniet van een Moezel wijntje.

De stad is, zoals je misschien al hebt begrepen, opgedeeld in twee gedeeltes, namelijk Bernkastel en Kues. Mijn favoriete gedeelte is Bernkastel, waar de oude vakwerkhuizen zich bevinden. Parkeer je auto in de parkeergarage in Kues en loop over de brug richting Bernkastel. Een prachtig uitzicht gegarandeerd én je kunt direct Burg Landshut zien. Deze ruïne werd eens gebruikt als zomerresidentie van de Trierse aartsbisschoppen.

Bezienswaardigheden

De vakwerkhuizen, die schots en scheef gebouwd zijn, zorgen ervoor dat Bernkastel-Kues een authentieke sfeer heeft. Alles ademt hier geschiedenis. De meeste vakwerkhuizen zijn inmiddels omgetoverd tot winkel of etablissement. De authentieke sfeer blijft toch bewaart en het zorgt ervoor dat de straten zo gezellig zijn. Her en der zitten de leukste cafés waar je simpele currywurst kunt krijgen, maar waar je ook kunt gaan voor een marsepeintaart met wijnsmaak. En geloof mij, dat wil je proberen.

Als je bent uitgegeten en klaar bent met ronddwalen, dan kun je kiezen voor een korte hike richting Burg Landshut. Je loopt vanuit de stad richting de druivenranken. Onderweg kom je verschillende uitzichtpunten tegen en ook, niet geheel onbelangrijk, een leuk café slash restaurant. Wil je na je de hike rustig aan doen, kies dan voor een rondvaart over de Moezel. Je kunt de boot voor een leuke prijs naar nabijgelegen plaatsen nemen.

Kopen

Waar ik mij in Bernkastel-Kues met name mee vermaakt heb, is het kopen van allerlei etenswaren. Zo kwam ik thuis met verschillende zakken handgemaakt snoep van Bonbon Willi. Uiteraard ging ik voor snoepjes in de smaken rode en witte wijn, zoals het je betaamt als je in het gebied rond de Moezel bent. Hou je toch niet zo van de smaak van wijn, dan heb je uit tientallen andere smaken keuze. De een nog lekkerder dan de ander.

Een andere aanrader is het kopen van mosterd met rode wijnsmaak en jam met wijnsmaak. Wijn wordt bij de bereiding van de gekste producten gebruikt en daardoor krijg je de beste smaken. Met name de mosterd (senf) is een groot succes bij een lekker blokje kaas. Je kunt het lekker meenemen naar huis en uitdelen terwijl je vakantieverhalen over Bernkanstel-Kues vertelt.

The author: Elsemieke

9 Comments

Leave a Reply