Tanji
AfricaDestinations

Tanji: Het kleurrijkste vissersdorp van Gambia

De doordringende geur van gerookte vis komt je neus al binnen voordat je überhaupt bij de daadwerkelijke visafslag van Tanji bent. Voordat je de vers gevangen vis kunt kopen, loop je langs duizenden vissen in de rokerijen. De overgang van de grauwe wolken rond de rokerijen naar de felst gekleurde vissersboten is dan ook groot als je naar het vissersdorpje Tanji in Gambia gaat.

Tanji

Aan het einde van de middag stroomt het strand van Tanji vol als de vissers weer aan wal komen. De boten moeten op het land getrokken worden, de slechte vis moet van de goede gescheiden worden en handelaren kiezen er direct voor om af te dingen. De opvallende, kleurrijke kleding van de locals valt hier even weg tegen de prachtige, handgemaakte vissersboten. Terwijl je van het uitzicht staat te genieten, worden er links en rechts van je vissen verkocht. De visafslag van Tanji is een drukte van jewelste waardoor je ogen tekort komt. Dit dorp is daarom meer dan een bezoek waard als je in Gambia bent.

Gelukkig kun je Tanji gemakkelijk bezoeken vanuit de belangrijkste toeristische plekken van Gambia, namelijk Kololi en Kotu. Vanuit deze plaatsen kun je een taxi naar Tanji nemen, waarna je met een half uur in het dorp staat. In het dorp zelf kun je alles te voet af.

Strand en rokerijen

Het strand en de visrokerijen van Tanji zijn spectaculair en eigenlijk dé grote reden waarom je naar dit vissersdorp moet afreizen. Voor de verse vis loop je naar het strand, waar ook alle vissersboten liggen. Een deel van de  verse vis wordt naar de koelcellen gebracht, die grappig genoeg ook praktisch midden op het strand staan. Uiteraard ligt de vis dan wel in een bedje van ijs.

Als je iets verder over het strand loopt, dan komt je uit bij het punt waar vissersmannen hun eigen boten maken. Van afstand is het slaan van een hamer op een enorme, ijzeren pin hoorbaar. Die enorme pinnen moeten ervoor zorgen dat de planken aan elkaar blijven. Met een beetje geluk kom je aan de praat met de vakmannen en mag je zelf een keer heel hard (mis) slaan.

Nadat je de boten hebt bewonderd, is het tijd voor de visrokerijen. De rookwolken zijn van afstand zichtbaar en goed te ruiken. Gelukkig wennen je neus en ogen snel aan de geur en rookwolken, want de visrokerijen overslaan is geen optie. Het zicht over duizenden visjes die dagelijks worden gerookt geeft een uniek beeld van het dagelijks leven in Gambia. Ben je de vis aan het einde van de dag nog niet zat? Dan raad ik je zeker aan om deel te nemen aan het leven in Tanji en een vers visje te kopen. Het visje kun je ’s avonds lekker zelf op z’n Gambiaans bereiden.

✜ Meer tips voor Gambia: 5x wat je zeker moet doen in Gambia

The author: Elsemieke

16 Comments

Leave a Reply