street art Shoreditch
DestinationsEuropeHotspots

Steet art bewonderen in Shoreditch, Londen

Er zijn van die steden waar je maanden kunt doorbrengen en nog niet alles gezien hebt. Voor mij is Londen zo’n stad. Tijdens mijn zesde stedentrip naar deze stad heb ik eindelijk de wijk Shoreditch gezien. En oh, wat heb ik mij daar vermaakt.

Shoreditch

De Oost-Londense wijk Shoreditch is een gebied waar je veel street art vindt. De wijk is van oorsprong een arbeiderswijk, maar heeft de afgelopen 20 jaar een verandering doorgemaakt. Van een wijk waar je liever niet kwam is Shoreditch veranderd in een wijk vol met hipsters. In Engeland kan iets of iemand tegenwoordig zelfs beschreven worden als ‘very Shoreditch’ en wordt er verwezen naar ‘Shoreditchification’. Dit klinkt allemaal heel hip, maar voor mij was dat niet de reden om Shoreditch te bezoeken. De echte reden was voor mij het prachtige street art dat je hier tegenkomt.

Brick Lane

Misschien is Brick Lane wel de meest bekende straat waar aan gedacht wordt bij street art in Oost Londen. Niet vreemd, want op de meest gekke plekken zie je wel een kunstwerk(je). Als je de tijd hebt, kun je het beste op eigen houtje door de wijk dwalen. Doe je dat, dan zijn er een paar straten die je zeker niet mag overslaan.

Eén van de toppers vond ik Seven Stars Yard, dat gelegen is aan Brick Lane. Het is een parkeerplaats waar je de mooiste street art kunt vinden. Het werk hier verandert constant en er wordt gezegd dat je hier moet zijn voor werk van de ‘creme de la creme’ van internationale street art artiesten.

Hanbury street

Voor werk van Banksy, de wereldbekende anonieme graffiti artiest, loop je naar Rivington street. Ik vond het lastig om zijn werk terug te vinden tussen alle grote kunstwerken. Hierdoor werd ik ook al snel afgeleid op Hanbury street, door werk van Jim Vision. Zijn werk ‘Paradise lost, in the midst of things’ was voor mij één van de hoogtepunten in Shoreditch. Wat een prachtig, gedetailleerd werk heeft hij hier neergezet. En dan heb ik het nog niet eens over het verhaal dat zijn werk vertelt. Hij laat zien hoe mensen de wereld hebben overgenomen en welke gevolgen dit heeft.

Heneage street

Sowieso wordt er redelijk veel gebruik gemaakt van afbeeldingen van dieren. Het beeld van de drie aapjes die ‘hear no evil, speak no evil and see no evil’ uitbeelden is de meesten niet onbekend. De afbeelding van deze drie aapjes is door Lewis Campbell omgetoverd in een prachtig stukje street art. Dit werk bevindt zich naast meer kunstwerken in Heneage street, een straat waar je ook zeker doorheen moet dwalen.

Fashion street

De laatste straat die niet mag ontbreken is Fashion street. Als je vanaf Brick Lane komt, dan zul je ongetwijfeld een groep mensen voor een afbeelding van een man met een kind zien staan. Dit werk is gemaakt door middel van een soort van kleine stippen. Het heeft een prachtig resultaat opgeleverd en het wijkt heel erg af van andere werken in de buurt.

Verderop in deze straat kom je werk van Mr Cenz tegen. Mr Cenz schijnt al vanaf de jaren ’80 actief te zijn in Londen en is met name herkenbaar door zijn surrealistische werk. Zijn werk doet tegelijk buitenaards en erg modern aan.

Een tour door Shoreditch

Terwijl wij rustig door Shoreditch liepen, kwamen wij meerdere groepen toeristen tegen die met een tour door de wijk liepen. Dit is ideaal wanneer je graag meer uitleg over de artiest of over zijn werk krijgt. Er worden in Shoreditch verschillende gratis tours aangeboden, zoals de London Graffiti and Street Art tour. Mijn ervaring is echter dat je ook prima op eigen houtje rond kunt lopen.

The author: Elsemieke

9 Comments

Leave a Reply