OverigPersoonlijk

Sparen om te reizen: “Je leent vast voor reisjes”

De afgelopen tijd ben ik regelmatig op pad geweest. Het is meerdere malen voorgekomen dat ik binnen één maand wel drie keer op reis was. Hartstikke leuk en ik geniet er met volle teugen van, maar het moet ook betaald worden. Aangezien ik nog een student ben, krijg ik zo nu en dan te horen dat ik vast volle bak leen om mijn reisjes te kunnen betalen. Niets is minder waar, want ik ben meer  van het sparen.

Stufi
Ik heb absoluut niets tegen op mensen die wel lenen om op reis te kunnen. Laat ik dat voorop stellen. Soms zijn de reiskriebels gewoon zo hevig dat je de neiging hebt om iets te denken zoals “dan doe ik maar een maandje langer over het aflossen van mijn lening.” Zo nu en dan denk ik dat zelf ook wel hoor. Toch denk ik dan telkens weer aan die studieschuld die dan op mij staat te wachten als ik ein-de-lijk klaar ben met mijn studie. Nu is mijn studieschuld nog te overzien.

Zoals je misschien al wel begrijpt, krijg ik geen studiefinanciering meer. Ik zit in het vierde jaar van mijn studie en dan ontvang je, door de nieuwe regels, geen stufi meer. Ik heb eieren voor mijn geld gekozen en ben weer thuis gaan wonen. Thuis in Oldenzaal, bij mijn ouders. Het is best een stap als je jaren op kamers hebt gewoond, maar ik kan daardoor wel meer geld uitgeven aan de dingen die ik op dit moment écht leuk vind. Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die op dit moment nog wel het geluk hebben dat ze stufi ontvangen. Vaak kun je, je stufi wegstrepen tegen je huur, of moet je een beetje (veel) bijbetalen.

Werken
Om niet je stufi te misbruiken voor een reis of volle bak te moeten lenen is het daarom, naar mijn mening, verstandig om te werken. Dat doe ik zelf in ieder geval wel. Eind juni 2015 kwam ik terug van mijn Erasmus periode in Noorwegen en van juli tot en met december heb ik gemiddeld per week 30 uur gewerkt. Ik begrijp hartstikke goed dat dit niet voor iedereen haalbaar is, maar het is voor mij wel de perfecte manier om ervoor te zorgen dat ik alle gewenste tripjes kan maken wanneer ik dat wil.

Spaarrekening (niet) plunderen
Voordat ik in 2015 naar Noorwegen vertrok, heb ik ook heel veel uren gemaakt bij mijn werkgever. Bijna al het geld dat ik tussen mei en december verdiende, heb ik toen naar mijn spaarrekening verhuisd. Als mijn vriendinnen vroegen of ik ergens mee naar toe wilde, dan zei ik vaak dat ik daar geen geld voor had. Ik had het misschien wel, maar het stond op mijn rekening en was bedoeld voor mijn periode in Noorwegen. Daar wilde ik simpelweg alles kunnen doen waar ik zin in had. Op dat moment was het misschien niet altijd even leuk om ‘nee’ te zeggen, maar als je voor elke wissewasje je spaarrekening plundert, blijft er natuurlijk niet over.

Uiteindelijk heb ik in Noorwegen inderdaad veel geld uitgegeven. De reisjes konden niet op. Naar Letland, IJsland, Zweden, Polen, noem het maar op. Ik ging gewoon. Toen ik weer in Nederland was, zag ik wel in dat mijn rekening flink was geslonken en kon ik weer lekker aan het werk. Vond ik het erg dat ik mijn rekening had geplunderd? Nee, totaal niet.

Overigens bieden sommige banken, zoals SNS bank, de mogelijkheid om een spaarpotje in te stellen. Je kunt het spaarpotje een naam geven (“Reis Azië”) en invoeren hoeveel geld je daarvoor wilt sparen. Vervolgens kun je ook nog aangeven of er maandelijks automatisch een bedrag van je lopende rekening overgeschreven mag worden, om zo je doel sneller te behalen. Tussendoor kun je, wat ik zelf erg fijn vind, checken hoeveel geld er al in je spaapotje zit. Extra motivatie, toch?!

Niet zo vaak op pad
Uiteindelijk ben ik in de periode augustus tot en met december nog met regelmaat weggeweest. De laatste tijd heb ik, zoals je misschien aan mijn blog hebt kunnen zien, helaas wat minder kunnen reizen. Dit komt met name doordat ik in de zomer graag volop middelen ter beschikking wil hebben om te kunnen genieten van Boston, New York en misschien Malta. Daarnaast ben ik op dit moment mijn scriptie aan het schrijven en werk ik een kleine 20 uur per week. Hierdoor heb ik, gelukkig voor mij, ook minder tijd om geld uit te geven. Zo wordt mijn spaarrekening toch nog weer een stukje dikker en kan ik, wanneer ik het wil, weer lekker op pad. De keerzijde is nu alleen wel dat mijn reiskriebels behoorlijk naar boven komen en ik gewoon, door de drukte, echt niet op reis kan.

The author: Elsemieke

5 Comments

  • Leuk om te lezen. Herkenbaar ook. Al ligt die periode heel ver achter mij. Ook nu, 43 jaar jong en reizend met man en twee kinderen, gaat het om keuzes maken. Ik reis liever dan dat ik onze woonkamer opnieuw inricht. Iets wat ik ook graag wil, maar niet graag genoeg. Spijkerbroek kan best wat langer mee en nee geen manicure of schoonheidspecialist voor mij. Verder werken we hard en verdienen we goed en kunnen we iedere schoolvakantie als we dat willen een tripje maken. Meivakantie Madrid. Zomervakantie 3 weken Cuba. 🙂 Als je maar doet waar jij gelukkig van wordt he? En ja daarin moet je soms prioriteren. Ook als je ouder bent 😉

    • Wat ontzettend gaaf dat jullie lekker met twee kinderen op pad kunnen gaan. En dan ook nog naar van die mooie bestemmingen. Ik zou het ook wel weten: een nieuwe bank of drie weken Cuba. 😉 Je hebt helemaal gelijk dat het op latere leeftijd ook nog zo blijft, maar toch vallen veel mensen er nu over doordat ik ‘maar’ een studentje ben. Ook studentjes kunnen werken, toch? Alvast veel plezier in Madrid én Cuba gewenst.

  • Ik zit ook in jaar vier van mijn studie, door omstandigheden loop ik een jaar uit, maar ik heb nu wel de tijd om 30 uur in de week te werken.. Tja, dan maar 2000 euro meer kwijt voor mn studie, dat verdien ik in deze 6 maanden met gemak terug! Ik spaar ook alles zodat ik lekker op reis kan. Ik ben net terug van citytrip en heb nog een backpackreis van zes weken in de planning staan.

  • wauw wat leuk ik wil ook echt veel reizen gaan maken maar op dit moment zit ik in havo 5 en heb ik bijna examens en ben ik bezig met mijn rijbewijs en in juli ga ik op kamers met mijn vriend dus de komende tijd heb ik helaas echt geen geld over 🙁

    • Begrijpelijk. Op kamers gaan kost natuurlijk ook behoorlijk wat geld! Elke maand iets geld opzijzetten is dan misschien nog wel een optie. 🙂

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.