DestinationsMiddle East

Sheikh Zayed Grand Mosque in Abu Dhabi

De grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten is gebouwd in Abu Dhabi en is eigenlijk het nalatenschap van sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan. Vanuit Dubai pakte ik de bus om deze indrukwekkende moskee te bekijken. De reis van in totaal vier uur was het helemaal waard. Wat een prachtige moskee!


De moskee

Met de bouw van de moskee, had sjeik Zayed bin Sultan Al Nahyan het idee om de diverse islamitische wereld te verenigen in één gebouw. Bij de bouw zijn daarom materialen uit verschillende landen, zoals India, China, Italië en Maleisië, gebruikt. Ook voor het ontwerp van de moskee zijn artiesten vanuit de hele wereld gevraagd; zo heeft er een Duitser aan mee gewerkt, maar ook een Engelsman en een Turk. Uiteindelijk is de moskee gebouwd door een Italiaans bedrijf.

De moskee is net zo groot als je door de naam mag verwachten. Er kunnen namelijk meer dan 40.000 gelovigen tegelijk in de moskee bidden. Er zijn drie verschillende bid zalen: één grote waar 7.000 gelovigen in kunnen en twee zalen waar 1.500 gelovigen kunnen bidden.

001 003

Bezoeken

Toegang tot de moskee is gratis. Je kunt ook kosteloos deelnemen aan één van de rondleidingen om 10 uur, 11 uur of 17.00 uur. Het is de bedoeling dat je de moskee bezoekt in de juiste kleding. Dat betekent voor vrouwen dat ze een lange jurk/rok of lange, wijde broek aan moeten. Ook moeten de vrouwen de onderarmen bedekt hebben en een hoofddoek dragen. Voor de mannen geldt dat ze een korte broek aan mogen, mits deze over de knie komt. Mannen moeten ook de schouders bedekt hebben.

Wanneer je kleding niet volledig aan de eisen voldoet, kun je in de  moskee gepaste kleding lenen. Als borg moet je een identiteitsbewijs inleveren. Je krijgt je identiteitsbewijs weer terug als je de kleding in goede staat inlevert.

004 006

Vanuit Dubai

De moskee is heel goed bereikbaar met de taxi. Vanuit Abu Dhabi kun je daarom gemakkelijk een taxi aanhouden en zo naar de moskee rijden. Vanuit Dubai kost de reis je iets meer tijd. In Dubai kun je bij twee busstations de bus naar Abu Dhabi nemen.  Wij namen de bus vanaf Ghubaiba Bus Station. Een retourtje met een vrij luxe touringbus kost 50 dirham, wat ongeveer 12,50 euro is.  Voor dat geld zit je in totaal vier uur in de bus: twee uur heen en twee uur terug.

Het voordeel aan de bus is dat deze iedere 15 minuten rijdt. Je hoeft dus nooit lang te wachten op de volgende bus. Daarnaast is het een vrij goedkope manier van reizen. Voor een retourtje Dubai – Abu Dhabi per taxi betaal je al gauw 550 dirham, wat bijna 140 euro is. Een nadeel aan het reizen met de bus is dat mannen en vrouwen eigenlijk apart moeten zitten. De eerste vier/vijf rijen in de bus zijn gereserveerd voor vrouwen en gezinnen. Als je getrouw bent, dan mag je dus ook vooraan in de bus zitten. De rest van de bus is gereserveerd voor mannen.

De bus gaat vanaf Ghubaiba bus station naar Abu Dhabi Main bus station. Vanaf hier kun je de taxi naar de moskee nemen, wat ongeveer 10 euro zal kosten. Vervolgens zet de taxichauffeur je voor de hoofdingang van de moskee af.

005 007

Het bezoeken waard

Ik vond de moskee de relatief lange reis zeker waard. Het is een prachtig bouwwerk met de meest indrukwekkende details. Er hangen bijvoorbeeld een paar kroonluchters met swarovski-kristallen en het gebruikte marmer schittert heerlijk in het zonlicht. Vanuit Dubai is het wel lastig om een tripje te combineren met één van de gratis rondleidingen, zeker als het om de rondleidingen in de ochtend gaat. De rondleiding in de middag is wel te doen, maar dat schijnt de meest geliefde rondleiding te zijn. Dit komt doordat de moskee er nog indrukwekkender uitziet rond zonsondergang. Gelukkig kun je ook zelf rondlopen onder begeleiding van de gratis audio-tour. Uiteindelijk kun je in de moskee prima een uur doorbrengen.

The author: Elsemieke

2 Comments

  • Fijn, informatief artikel! Wij gaan in januari ook naar Dubai en ik wilde ook heel graag naar Abu Dhabi om de moskee te bezoeken. Wij zijn alleen maar twee hele dagen in Dubai, dus ik denk dat het dan een beetje zonde is van de tijd als je al 4 uur in de bus moet zitten. Dat moet maar blijven staan voor de volgende keer dus 😉 Het ziet er wel geweldig uit!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.