DestinationsTravel list

Porto: vier keer doen en zien

Een groot deel van reizen bestaat voor mij ook uit de pret die je vooraf hebt. Natuurlijk is het erg leuk om geen idee te hebben wat er in de omgeving te doen is, maar het kan ook wel heel leuk zijn om juist wél te weten wat je wilt gaan doen. Ik heb inmiddels wat leuke dingen uitgezocht voor mijn tripje naar Porto, van aankomend weekend.


1. Vila Nova de Gaia

Wanneer je foto’s van Porto op Google zoekt, zullen de bruggen je vast meteen opvallen. Deze bruggen verbinden het centrum van Porto met het centrum van de port, de bekende Portugese wijn. Aan deze kant vind je de grote magazijnen waar ook rondleidingen plaatsvinden. Porto is de geboorteplaats van de port en daardoor een ideale stad om er meer over te leren.

Natuurlijk kan het zijn dat je iets minder in wijnen geïnteresseerd bent. Dan nog is Vila Nova de Gaia een goede plek om te bezoeken. Je hebt vanaf de promenade namelijk een heel mooi uitzicht over het centrum van Porto.

2. Palacio da Bolsa

In tegenstelling tot wat je zou denken is Palacio da Bolsa geen gewoon paleis, maar een beurspaleis. En wat voor één. Je krijgt door dit gebouw, wat ontworpen is in 1842, een heel duidelijk beeld van het belang van handel in de 19e eeuw. Normaal heb ik het niet zo op neoklassieke gebouwen, maar met name de Arabische zaal in dit beurspaleis schijnt de ontwerpstijl weer goed te maken. Tijdens een rondleiding, die ongeveer een half uurtje duurt, zie je onder andere de Arabische, een kroonluchter van 1500 kilogram en wapens van handelspartners.

6253930521_1ecc1a4eb3_o

3. Igreda da Sé

Op de hoogste heuvel van de stad ligt een kathedraal, die officieel in de 12e en 13e eeuw is gebouwd. Tot de 19e eeuw is er alleen nog wel heel veel aan deze kathedraal veranderd, waardoor je een aparte mix van architectuur zult zien. Buiten de mix, lijkt de kathedraal ook wel een beetje op een vesting. Dit komt door het het verzet vanuit Port tegen de islamitische Moren. Er kleeft dus een heel interessant stukje geschiedenis aan dit interessante gebouw.

De kathedraal zelf is vrij toegankelijk, maar voor het naastgelegen klooster dien je entree te betalen. Dit kost niet zo veel, namelijk €2.

4. Mercado do Balhão

In elk land en vaak ook wel iedere stad wil ik in ieder geval een keertje over de markt lopen. In Nederland proberen we de buitenlandse markten inmiddels een beetje na te bootsen, zoals in Rotterdam, maar de real deal krijg je gewoon echt nog in andere landen. Daarom vind ik het ook altijd super leuk om over de markt te lopen.

De markt in Port Mercado do Balhão is de markt die ik in Porto wil bezoeken. Hier kun je lekker lokale producten kopen en genieten van twee wijntjes voor €2,50. Aan de andere kant schijnt de markthal zelf een beetje aan het vervallen te zijn. Gelukkig gaat het niet om de markthal, maar om de sfeer, geuren en kleuren.

The author: Elsemieke

3 Comments

 • Hallo,
  Dit voorjaar ga ik Porto bezoeken en de camino Portugues deel 3 lopen naar Santiago de Compostela.
  Ik verheug me er enorm op. Hopelijk heb ik genoeg tijd om deze prachtige stad te beleven.
  Anders zal ik het volgend jaar weer terugkomen.
  Ook ik ben verliefd op de wereld.
  De prachtige steden, natuur en cultuur.
  Ik ga het beleven.
  Me gusta !
  Groet,
  Jeanine.
  .

  • Wat een vooruitzicht, Jeanine! Portugal is een geweldig land. Hopelijk kun je alle routes afmaken zonder al te veel blaren. Succes!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.