DestinationsEuropeTravel list

Op pad in eigen land: Kinderdijk

Terwijl ik zo veel mogelijk van de wereld probeer te zien, vergeet ik nog wel eens wat voor mooie plekjes Nederland ons te bieden heeft. Het typische Nederlandse landschap met tulpenbollenvelden en molens heb ik eigenlijk nog nooit gezien. Tot gisteren dan. Gisteren bezocht ik voor het eerst Kinderdijk.

Kinderdijk is voor veel toeristen een beetje het Colosseum van Rome: imposant, uniek en iconisch voor het land. Natuurlijk zie je in heel veel streken nog wel molens, maar in Kinderdijk staan nog 19 werkende molens. Hiervan worden er 18 bemand door families, iets wat ik zelf een heel leuk detail vind. De ligging van al deze molens zorgt ervoor dat je bijna direct mee wordt genomen naar de Nederlandse Gouden Eeuw. Hoewel de molens die er nu staan niet zo oud zijn, zijn de eerste molens hier wel in de 16e eeuw gebouwd. De molens die er nu nog staan, stammen uit de periode 1738-1740.Image and video hosting by TinyPic

De molens zien er tegenwoordig ontzettend goed uit, maar dit is wel eens anders geweest. 11 van de 19 molens zijn door een subsidie van 2,5 miljoen euro in oude staat hersteld. Daarnaast zorgen de toeristen voor inkomsten waardoor de molens goed onderhouden kunnen worden. Dat de molens in goede staat zijn is van groot belang. Alleen in goede en originele staat kunnen de molens op de UNESCO werelderfgoedlijst blijven staan. Het schijnt dat de hiermee gemoeide kosten 15.000 euro per molen per jaar (!) zijn.

Door de vermelding op de UNESCO werelderfgoedlijst is het poldergebied, met haar dijken en molens, nog iets bekender geworden. Dit heeft er, met name de afgelopen jaren, toe geleid dat veel Chinezen, Duitsers en Turken naar het Nederlandse poldergebied afreizen. Het blijkt dan ook iedere goede dag heel druk te zijn. Gelukkig waren wij relatief vroeg aanwezig, maar de bussen met toeristen bleven maar komen en gaan. Ook zag je op iedere plek wel een groep toeristen onder leiding van een gids.

Image and video hosting by TinyPic

Als je een molen van binnen wilt zien, dan kun je in ieder geval beter niet in het weekend komen. Er stond een enorme rij voor de ingang van de twee molens die tegenwoordig als museum fungeren. Gelukkig heb ik in het verleden wel eens een molen van binnen gezien. Een bezoekje aan de molen zelf was voor mij daarom niet noodzakelijk. Wil je toch iets meer dan alleen een molen bekijken, dan kun je een heuse rondvaart door Kinderdijk doen. Hartstikke leuk bij goed weer.

Ik vond Kinderdijk zelf heel leuk om eens te zien en ik kan mij goed voorstellen dat het hier op een zomerse dag overloopt van de toeristen. Als je Kinderdijk ook wilt bezoeken raad ik je daarom aan om vooral niet midden in de zomer te gaan. Het voorjaar is wat dat betreft een goede tijd en dan kun je de trip ook nog eens combineren met een bezoekje aan de oer-hollandse bloembollenvelden.

Image and video hosting by TinyPic

The author: Elsemieke

5 Comments

Leave a Reply