New York
AmericaDestinations

New York en Boston: kosten en uitgaven

Lange tijd stond Amerika bekend als een land waar je goedkoop kon verblijven. Tegenwoordig staat de dollar helaas niet meer zo gunstig ten opzichte van de euro, maar toch heb ik ontdekt dat een verblijf in de Verenigde Staten geen duizenden euro’s hoeft te kosten. Dit waren wij kwijt voor 11 dagen New York en Boston.

Boston

De combinatie van Boston met New York leek mij perfect: in Boston kun je heel veel over de geschiedenis van het land te weten komen en in New York kun je kennismaken met de drukte van de Big Apple. Vooraf had ik het idee dat je voor Boston minder tijd nodig zou hebben dan voor New York. Daarom kozen we voor een verblijf van 3,5 dag voordat we door zouden reizen naar New York. Na ons verblijf in New York was het wel noodzaak om nog één nacht in Boston te verblijven, omdat onze vlucht vanaf Boston Logan Airport zou vertrekken. Uiteindelijk moesten we, door een geannuleerde vlucht, nog een nachtje extra blijven. In totaal zijn wij dus 5,5 dag in Boston geweest.

Vlucht: Eurowings bood een tijd lang rechtstreekse (!) reizen naar Boston aan, weliswaar vanaf Keulen-Bonn, voor een aangename prijs van 115 euro per enkele reis. Een koffer, die je kunt bijboeken voor een bedrag van 60 euro, heb ik gedeeld met mijn reismaatje. Hierdoor kwamen de kosten voor de vlucht uit op 260 euro per persoon. Bij de vlucht zit geen eten inbegrepen, wel krijg je water.

Verblijf: Voor het verblijf in de Verenigde Staten heb ik gekozen voor een kamer in een oud huis in één van de arbeiderswijken gekozen, namelijk in een wijk in Somerville. De kamer is via Airbnb geboekt en koste voor de eerste drie nachten 148 euro en voor de laatste nacht 49 euro. Dit komt neer op 172,50 euro per persoon. Door onze geannuleerde vlucht moesten we nog één nacht langer verblijven. De kosten voor het hotel kunnen we verhalen op de luchtvaartmaatschappij (met een maximum van 120 euro per persoon per nacht) en neem ik daarom niet mee in het prijsoverzicht.

Eten: In Boston kun je zo goedkoop en duur eten als je wilt. Zo aten we de eerste ochtend eggs benedict met een glas jus d’orange voor omgerekend 45 euro, maar aten we in de avond heerlijk Chinees voor omgerekend nog geen 23 euro. Ontbijten moesten we buiten de deur doen, omdat dit niet bij de Airbnb locatie was inbegrepen.

Gemiddeld waren we per dag 50 euro per persoon kwijt voor activiteiten, eten en drinken. Er werden heel veel flesjes water aangeschaft aangezien de temperatuur om en nabij de 36 graden was. Voor alleen drinken hadden we per dag ongeveer 8 euro per persoon nodig. Het ontbijt, wat we na de eerste dag maar gewoon bij de supermarkt haalden, koste ons per dag eveneens ongeveer 8 euro per persoon.

Lunch werd een enkele dag overgeslagen, een andere dag genoten we er uitgebreid van en betaalden we nog eens 10 euro per persoon. Zo hebben we één dag geluncht met cupcakes van Georgetown Cupcakes. Het avondmaal was over het algemeen de duurste maaltijd en kwam rond de 20 euro per persoon. We kozen één avond voor de lokale specialiteit: kreeft. Voor deze maaltijd hebben wij het meest betaald. Eén kreeft met mosselen, oesters, patat en vooraf een soepje zorgde voor een rekening van 60 euro in totaal.

Eten heeft ons per persoon dus ongeveer 45 euro gekost.

Vervoer: Het openbaar vervoer in Boston viel mij qua prijs ontzettend mee. Voor een kaartje voor zeven dagen betaal je 21,50 dollar, terwijl één dagkaart al 12 dollar is. Voor een goede 19 euro kun je dus 7 dagen met de metro en bus reizen. We hebben per persoon twee van deze kaarten moeten aanschaffen. Kosten: 38 euro per persoon.

Activiteiten: Bij verschillende museums betaal je entree, maar veel bezienswaardigheden kun je kosteloos betreden. Dit zorgde voor relatief veel ruimte in ons budget. Wel hebben we een kaart voor de Freedom Trail gekocht, wat 3 euro kostte. De bezienswaardigheden waar je wel entree voor moet betalen, zijn goed betaalbaar. Zeker met een studentenkaart. Zo kregen we bij het MIT museum bijvoorbeeld een fikse korting. Hierdoor hebben we ongeveer 15 euro voor activiteiten moeten betalen.

Totale kosten: Bij het eten hadden we wat uitschieters qua bedragen, omdat ik graag typisch Amerikaanse gerechten wilde proberen. Toch vallen de kosten an sich heel erg meer. Per persoon waren we voor Boston, inclusief de vlucht, een goede 722,50 euro per persoon kwijt.

New York

Na een paar dagen in de authentieke sfeer van Boston te hebben verbleven, vertrokken we met de bus (Greyhound) naar New York. In deze stad verbleven we  5,5 dag.

Vervoer: Met de bus reizen is in Amerika heel normaal. Wij kozen er daarom ook voor om de relatief goedkope optie te nemen en lekker in de bus naar New York te stappen. Voor een enkele reis betaalden we 22 dollar per persoon: omgerekend voor een retourtje dus 40 euro. Het voordeel is dat je gewoon je koffers mee kunt nemen. Verder krijg je, als je vroeg boekt, een hoog nummer. Hierdoor kun je vooraan in de rij staan en kun je als één van de eersten in de bus stappen. Door een hoog nummer heb je grote kans dat je naast je reismaatje kunt zitten.

Verblijf: Voor ons verblijf in New York kozen we wederom voor een kamer via Airbnb. De prijzen voor hotels in New York zijn ruim boven mijn budget, maar Airbnb is goed betaalbaar. Voor 5 nachten betaalden we, voor een kamer in Upper Manhattan, 125 euro per persoon.

Eten: In verhouding met Boston hebben wij in New York relatief weinig geld uitgegeven aan eten. We hebben een keertje pizza gegeten in de wijk Little Italy (een rekening van 15 euro per persoon), een andere keer hebben we in een parkje een overheerlijke hamburger van Shake Shack gegeten voor 15 euro per persoon en in de ochtend gingen we regelmatig ontbijten bij mijn grootste ontdekking: iHOP, international house of pancakes. Hier kun je genieten van red velvet pancakes, wafels met fruit, wafels met kip, maar ook van scrambled eggs. Door de grote porties sloegen we de lunch over. Hier betaalden we ongeveer 14 euro per persoon voor het ontbijt inclusief een groot glas vruchtensap.

Op straat moesten we nog wel met regelmaat wat drinken kopen. Ik koop zelf liever een flesje goed koud water op straat dan dat ik lauw water met mij meesleep, dus hiervoor moesten we nog redelijk wat betalen. Per dag ongeveer 10 euro per persoon. Dit leidt tot een totaal van ongeveer 40 euro per persoon per dag voor eten.

Vervoer: Ook in New York heb je de mogelijkheid om een openbaar vervoerskaart voor zeven dagen te kopen. De kosten hiervan zijn 32 dollar, omgerekend iets meer dan 30 euro, en deze kaart is eveneens geldig in de bus en metro.

Activiteiten: We hebben ervoor gekozen om niet naar binnen te gaan bij de Empire State Building of bij Rockefeller Center. Deze keuze hebben wij gemaakt, omdat we regelmatig vanaf een extreem hoog gebouw een uitzicht over de stad hebben gezien. In plaats daarvan hebben wij redelijk wat gratis activiteiten gedaan, zoals een vaart met de Staten Island Ferry voor het Vrijheidsbeeld langs. Verder hebben we gefietst door Central Park, wat een hele ervaring op zich is. Voor de fietsen betaalden we uiteindelijk 13 euro per persoon voor 2 uurtjes. Bij veel verhuurbedrijven vragen ze veel meer. Wil je nog minder kwijt zijn, dan kun je prima vooraf via Groupon een deal kopen.

Verder zijn wij naar een baseball wedstrijd van de Mets geweest, wat een super leuke ervaring is. Je kunt de entreekaartjes zo duur en goedkoop krijgen als wat jij ervoor over hebt. Wij kozen voor relatief goedkope plaatsen in de tweede ring voor een kleine 22 euro per persoon. Vanaf hier hadden we perfect uitzicht over het hele stadion, een echte aanrader!

Al bij al zijn we per dag een kleine 5 euro aan activiteiten kwijt geweest.

Shoppen: In New York heb ik ook nog flink lopen shoppen, omdat er opruiming was. Deze kosten neem ik niet mee in het overzicht aangezien de kosten niet voor ons beiden golden. Wel kan ik zeggen dat ik heel goed mijn slag heb geslagen. Zo heb ik prachtige schoenen gekocht die voor 130 dollar in de winkel hebben gestaan en met mij mee gingen voor 45 dollar. Aan de andere kant heb ik bij Century 21, een designer outlet, een paar prachtige items gekocht voor hele mooie prijsjes. Een Yves Saint Laurent sjaal hangt nu in mijn kast nadat ik deze met 70% korting heb kunnen kopen.

Totale kosten: In New York hebben wij 260 euro per persoon uitgegeven aan activiteiten, eten en vervoer.

Uiteindelijke kosten

Naast alle bovenstaande kosten moet je, als je naar Amerika wilt, vanuit Nederland een ESTA aanvragen. Dit kost 15 dollar.

Het verblijf, de vlucht, het vervoer, de activiteiten en het eten hebben ons totale kosten van 983 euro per persoon opgeleverd. Als je niet uitgebreid gaat shoppen, kun je dus prima voor minder dan 1000 euro 11 dagen naar Boston en New York gaan. Zeker als je nog iets meer let op de uitgaven voor het eten kunnen de kosten heel redelijk zijn.

We hebben in dit geval de vlucht en kamers vrij ver van te voren geboekt, namelijk 6,5 maand van tevoren. Hierdoor hadden we nog genoeg keuze bij Airbnb en konden we genieten van een super goedkope vlucht. Ineens is het niet meer onbetaalbaar om naar dit land af te reizen.

The author: Elsemieke

5 Comments

    • Ik ben zelf altijd heel erg benieuwd naar de bedragen die mensen uitgeven voor zo’n tripje. Gelukkig dat er meer mensen zijn die zo denken. 😉

  • Omdat je schrijft: Eurowings bood dit een tij aan ga ik ervan uit dat dit nu niet meer zo is? Dat is wel jammer, want het klinkt als een hele goeie deal! En AirBNB, daar ben ik ook onwijs fan van, toch een fijne prijs waarvoor jullie overnacht hebben, super! Handig overzicht van de kosten! Valt me mee!

    • De laatste keer dat ik bij Eurowings naar de prijzen keek, waren ze het driedubbele van wat ik betaald heb. Misschien dat ze voor komende zomer wel weer zulke prijsjes gaan aanbieden. Het is in ieder geval het in de gaten houden waard. 😉

Leave a Reply