DestinationsEuropeReviewsTips & Tricks

Must do in Riga: schieten

Afgelopen februari heb ik vanuit Bergen een retourtje Riga geboekt voor €25. Aangezien ik alleen naar deze stad ging, vond ik het nodig om me een beetje in te lezen in alles wat er te doen viel. Al snel viel het mij op dat je in Riga voor een klein bedrag op een schietbaan mag schieten. Iets wat in Nederland absoluut niet mag, maar wat je in Riga echt moet doen.


Boeken

Toen ik mijn hoofd haalde dat ik echt wilde gaan schieten in Riga, kwam ik al snel terecht bij veel verschillende aanbieders. De ene site zag er nog luguberder uit dan de andere, maar uiteindelijk kwam ik via TripAdvisor bij Red Fox Tours uit. Na een vraag gesteld te hebben, kreeg ik al snel antwoord. Hierdoor werd ik ervan overtuigd dat dit wel een prima bedrijfje was. Niet veel later boekte ik mijn date met een Glock 17, Makarov én AK-103.

Gezonde spanning

Aan de ene kant had ik ontzettend veel zin om te schieten, aan de andere kant was ik bang dat ik per ongeluk iemand zou raken. Ik ben namelijk zo’n geluksvogel die dat echt zou overkomen. Gelukkig hoefde ik daar uiteindelijk niet bang voor te zijn. Al in de auto, van degene van Red Fox Tours die mij ophaalde, kreeg ik uitleg. Ook bij de schietbaan kreeg ik nog weer duidelijke uitleg, nadat ik het een en ander ondertekend had.

De uitleg was heel rustig en duidelijk in het Engels. Naast de uitleg die je krijgt, staat er ook constant iemand naast je die aanwijzingen geeft. Zelfs als je een vinger verkeerd houdt, wordt dit direct naar je geroepen en mag je absoluut niet schieten.

DSC_0545
Schieten

Het meeste indrukwekkende aan het schieten vond ik de manier waarop de drie varianten (Glock 17, Makarov en AK-103) van elkaar verschillen. Het voelt heel anders in je hand, maar dat is op zich logisch. De Glock 17 en Makarov zijn half automatisch terwijl de AK-103 een aanvalsgeweer is. Een groot verschil dat je ook merkt is de terugslag; dit is bij de Glock 17 veel heftiger dan bij de AK-103.

Eigenlijk voel ik mezelf normaal niet echt een tomboy, maar tijdens het schieten had ik eventjes het idee dat ik Lara Croft was. Dit gevoel werd misschien ook nog wel iets versterkt doordat mij meerdere keren werd verteld dat ze normaal alleen gillende meiden met hun vriendjes of groepen jongens kregen, terwijl ik daar in mijn eentje stond. Dat geeft dan een ontzettend stoer gevoel. Zelfs een uur later gierde de adrenaline nog door mijn lichaam. Ik vond het dan ook echt heel erg leuk om te doen en zou het iedereen aanraden om een keer te doen. Zeker omdat je goede begeleiding krijgt en daardoor absoluut niet bang hoeft te zijn dat je, je vingers kwijtraakt of iemand in een been schiet.

DSC_0549

Prijzen

In Nederland mag je niet zo maar op de schietbaan schieten en als je het wel mag, dan moet je een flinke zak geld meenemen. De prijzen zijn in Riga nog redelijk laag. Zo betaalde ik minder dan €40. Voor dat bedrag mocht ik met drie types schieten en kreeg ik in totaal 20 schoten (of kogels). Je kunt voor een iets hoger bedrag nog meer schoten krijgen of met nog andere geweren/pistolen schieten.

Bij Red Fox Tours wordt je bij je ho(s)tel opgehaald en daar word je ook weer afgezet. Eigenlijk is alles netjes geregeld en hoef je zelf nergens meer achteraan te gaan.

The author: Elsemieke

2 Comments

Leave a Reply