Twente
DestinationsEuropeHotspotsLow budgetTips & Tricks

De mooiste plekjes in Twente #1

Ik ben een rasechte Tukker. Het is niet altijd hoorbaar, maar diep in mijn hart ben ik gek op dit mooie stukje Nederland. Toch blijkt dat er veel gedacht wordt dat er niet veel te doen valt in Twente. Daarom deel ik graag de mooiste plekjes in ‘mijn’ mooie Twente met je. Dit is deel 1 met daarin de Kroezeboom en landgoed Singraven.

Landgoed Singraven

Dit mooie landgoed ligt aan de rivier de Dinkel naast het plaatsje Denekamp. Het is een prachtig landgoed waar onder andere het huis Singraven staat, maar je kunt hier ook een watermolen vinden die zelfs na enkele eeuwen nog goed onderhouden is. De watermolen is rond 1450 gebouwd en is echt één van de lokkertjes van Denekamp. Het gebied rondom Singraven is vooral erg geschikt om te wandelen of te fietsen. Er zijn verschillende parken en zelfs een arboretum. Na een mooie wandeling kun je heerlijk bij het restaurantje naast de watermolen wat eten of drinken of je kunt misschien zelfs nog een rondleiding krijgen door huis Singraven zelf.

De natuur biedt hier veel afwisseling. Dit komt mede door het riviertje de Dinkel, die ook door andere delen van Twente stroomt. Zelfs na hier tientallen keren te zijn geweest, verveelt de omgeving mij geen moment. Op zomerse dagen is het gebied wel erg druk, maar ook met minder mooie dagen valt hier gelukkig genoeg te beleven.

004005003006
De Kroezeboom

Tukkers zijn vrij nuchter, maar er mag geen slecht woord worden gezegd over één van de oudste bomen van Nederland; de Kroezeboom in Fleringen. Een Kroezeboom is van oudsher een boom die een grens of kruispunt aangeeft. Dit werd vroeger voornamelijk gebruikt voor de grenzen van akkers. De Kroezeboom in Fleringen werd daarnaast ook gebruikt als een verzamelplek voor de Katholieke bevolking. Naast de boom is ook nog een soort kapelletje met altaar te vinden, waar vroeger missen werden gehouden.

De Kroezeboom is rond 1500 geplant en heeft een omtrek van 7 meter en is ongeveer 16 meter hoog. Je kunt de boom al vanaf de weg tussen Weerselo en Tubbergen zien liggen. Ik raad je aan om even van de weg af te gaan en het zandpaadje richting de boom te pakken. Vanaf hier heb je een goed uitzicht om het omliggende gebied én kun je mooi even met de Kroezeboom op de foto.

001 002

The author: Elsemieke

10 Comments

Leave a Reply