OverigPersoonlijk

Mijn eerste keer alleen op reis

Ik weet het nog heel goed: in 2011 ging ik voor het eerst in mijn uppie op reis. Mijn examens zaten er net op en ik wilde heel graag iets nieuws ontdekken. Na veel zeuren bij mijn ouders, vonden ze het uiteindelijk goed en wilden ze mij zelfs naar het vliegveld brengen. De bestemming? Madrid en Marrakech, want deze bestemmingen waren heel goedkoop te boeken bij Ryanair. Zo heb ik mijn eerste reis ervaren.


Plezier vooraf

Voor het boeken ben ik dagenlang bezig geweest met het uitzoeken van een leuke, maar toch budgetvriendelijke bestemming. Na een beetje zoeken kwam ik erachter dat een retourtje Madrid een kleine €30 kostte en een retourtje Marrakech, vanuit Madrid, nog geen €20. Zo kon ik in een kleine trip terecht in twee prachtige plaatsen en ook nog eens naar een nieuw continent gaan. Mijn ouders waren in het begin vrij huiverig, omdat ik in mijn eentje naar Marokko zou gaan en ook nog best jong was. Een paar jaar geleden wat Marrakech nog niet zo’n ‘hippe’ bestemming als het nu is, dus de huiverigheid was wel te verklaren. Toch heb ik met hun goedkeuring en een dikke smile op mijn gezicht de tickets voor mijn trip geboekt. Een dag later ben ik wat reisboekjes gaan kopen om alles over deze plaatsen te weten te komen. Daarna kwam de grote lol die ik had met het lezen van de boekjes en het boeken van wat tripjes. Dat wilde ik destijds namelijk allemaal vooraf regelen. Zo boekte ik van tevoren bijvoorbeeld een super toffe trip naar de Sahara mét overnachting onder de sterren.

DSC04684

Spanning?

Zo spannend als mijn ouders mijn trip vonden, zo rustig was ik er zelf onder. Ik was eigenlijk gewoon helemaal klaar om dit alleen te doen. Daarom zou ik iemand, die echt heel erg twijfelt, niet snel aanraden om alleen te gaan reizen. Je moet er namelijk wel achterstaan en zeker weten dat je het aankunt, ook als het maar een korte trip is. Achteraf gezien is mijn liefde voor reizen hier echt opgebloeid en was het voor mij echt goed om te gaan.

Pas op het moment dat ik van Madrid naar Marrakech vloog, begon ik wat kriebels te voelen. Marokko leek destijds namelijk wel heel ver weg en zo’n nieuwe cultuur is ook wel heel interessant. Toch voelde ik de meeste kriebels doordat ik eindelijk ging doen wat ik het liefste wilde doen: ontdekken!

DSC04646

De ervaring

In zowel Madrid als in Marrakech heb ik veel vriendelijke mensen leren kennen die mij ‘hun’ stad graag wilden laten zien. Ik leerde al snel dat je juist door spontane tripjes de leukste en mooiste plaatsen in de omgeving te zien krijgt. Zo zat ik in Marrakech één middag ineens in een taxi naar de watervallen van Ouzoud en zag ik op een andere dag de Ourikavallei.

Daarnaast had ik mijn geplande trip naar de Sahara, inclusief het verblijf bij Berbers en het rijden op een kameel, al geboekt. Ook tijdens deze trip leerde ik weer veel andere mensen kennen. Dit leerde mij ook wel meteen dat je prima in je eentje kunt reizen: overal zijn mensen te vinden die alleen reizen.

DSC04564

En nu..

Inmiddels is het 2015 en is het dus iets meer dan vier jaar geleden dat ik deze reis alleen maakte. Ik heb in de tussentijd nog meer in mijn eentje gereisd. Zo ben ik een paar maanden naar Indonesië geweest en heb ik stedentrips naar onder andere Gdansk en Riga gemaakt. Achteraf gezien had ik voor zo’n eerste reis misschien beter een bestemming kunnen kiezen die iets dichter bij de Nederlandse cultuur lag, omdat ik niet helemaal ingesteld was op de manier waarop Marokkaanse mannen omgaan met alleen reizende vrouwen. Dat betekent niet dat ik het niet opnieuw zou doen, want ik kijk met ontzettend veel plezier terug naar deze ervaring. Mijn positieve ervaringen zorgen er ook voor dat ik anderen absoluut aanraad om eens alleen op reis te gaan.

The author: Elsemieke

2 Comments

  • Wat gaaf om te lezen zeg, maar toch blijven op letten svp meid want er lopen zoveel lijpen rond, zoek het dus niet op , heel veel ontdekkingsplezier nog toegewenst!

    • Ik denk altijd maar zo: in Amsterdam lopen ook vreemde vogels rond. Je moet in een ander land geen dingen doen die je thuis ook absoluut niet zou doen. Gaat helemaal goed komen!

Leave a Reply