DestinationsEuropeHotspotsTips & Tricks

Meer van Ohrid: Sveti Naum klooster

Aan het meer van Ohrid in Macedonië ligt een eeuwenoud klooster, namelijk het Sveti Naum of St. Naum klooster. Het klooster is gebouwd omstreeks 900 n. Chr. en is de begraafplaats van de heilige St. Naum van Ohrid. Door de legende, dat je het hart van St. Naum nog kunt horen kloppen in het klooster, is het één van de grootste toeristische trekpleisters van Ohrid.

Doordat het klooster zo bekend is, was ik wel heel erg benieuwd naar de omgeving en het gebouw zelf. Van horen zeggen had ik dat het klooster in een prachtige omgeving ligt. Daar is in ieder geval niets aan gelogen. Dichtbij het meer heb je de mogelijkheid om met een klein roeibootje naar ‘de bronnen’ te gaan. In de bronnen is het water constant 10 tot 12 graden Celcius en is het water kraak, maar dan ook kraakhelder. Het diepste punt is iets dieper dan 3 meter, maar je hebt het gevoel dat de bodem op 50cm afstand is. Je kunt ieder steentje, ieder takje op de grond zien liggen. Prachtig om te zien dat het water op sommige plekken nog zo helder kan zijn. Daarnaast is het water drinkbaar: het smaakt misschien nog beter dan het water uit flesjes.

DSC_0496 (1024x681) DSC_0507 (1024x681)

De bronnen waren in ieder geval een leuke aanrader. Zeker voor een bedrag van 150 denar (ongeveer €2,5) per persoon. Het klooster zelf viel mij echter tegen. Helaas is het één groot toeristisch punt geworden: zo toeristisch heb ik het ergens anders aan het meer van Ohrid niet gezien. Er worden op veel plekken wel souvenirs verkocht, maar bij het klooster staan gewoon tientallen kraampjes op een rij. Daarnaast zijn er veel restaurants te vinden, waar de prijzen overigens hoger zijn dan in de plaatsjes, en doet dat een behoorlijke afbreuk aan het zicht op het klooster.

Het klooster zelf is wel leuk om even snel naar toe te gaan, maar het was voor mij veel minder bijzonder dan bijvoorbeeld St. Jovan Kaneo. Dit komt misschien ook doordat er in het klooster een heus hotel is gevestigd: als je hier als stel gaat slapen, zullen al je huwelijks problemen worden opgelost. Een groot deel van het klooster is hierdoor dus ook niet toegankelijk.

DSC_0438 (1024x681) DSC_0445 (1024x681)

Het mooiste aan het gebied van het klooster vond ik de pauwen en het kerkje. Het kerkje is gebouw in de 16e eeuw, nadat het origineel verwoest was. De bouwstijl van het kerkje komt hierdoor behoorlijk overeen met andere kerkjes in de buurt van Ohrid. Daarnaast maken de pauwen het gebied een beetje sprookjesachtig. Er lopen er heel veel en het is haast onmogelijk om niet zo’n vogel te spotten. De pauwen staan symbool voor het eeuwige leven: dit heeft te maken met het ‘kloppende hart’ van St. Naum.

Al bij al vond ik het St. Naum een beetje een tegenvaller. Het is leuk om het gezien te hebben, maar andere plekjes aan het meer van Ohrid zijn echt leuker. Wel schijnt het leuk te zijn om met de boot naar St. Naum te varen, vanaf het water ziet het gebouw er heel anders uit.

DSC_0486 (1024x681) DSC_0521 (1024x681)

The author: Elsemieke

3 Comments

  • Wat toevallig! Ik ben er vorige week ook net geweest en vond het inderdaad ook erg toeristisch! Het kerkje vond ik wel mooi om te zien en het varen met de roeiboten was ook heel leuk, maar superduper enorm speciaal vond ik het verder nu ook weer niet. Leuk artikel!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.