AfricaDestinations

Marokkaanse ambacht vind je in Fez

Cultuur op elke straathoek, honderden kleuren en geuren, prachtig handgeschilderd keramiek, het bewerken van leer in leerlooierijen en tajines bij de vleet. Ik heb het natuurlijk over de culturele hoofdstad van Marokko: het prachtige Fez, dat ook bekend staat als het Athene van Afrika. Aan deze stad wordt misschien minder snel gedacht dan aan bijvoorbeeld Marrakech terwijl er meer dan genoeg te doen is.

Koningsstad Fez

Fez staat met name bekend als één van de vier koningssteden. De drie andere steden zijn Marrakech, Meknès en Rabat. Deze steden hebben de benaming ‘koningsstad’ te danken aan het feit dat zij in het verleden door een sultan als de hoofdstad zijn verkozen. Mede hierdoor heeft de stad een rijke geschiedenis die al het jaar 789 is begonnen bij de stichting. Hierna hebben enkel de Fransen de stad in hun macht gehad, maar de oude medina van de stad gelukkig in goede staat gehouden. De oude medina van Fez is daarom ook dé reden om naar deze stad toe te gaan. De prachtigste bezienswaardigheden vind je namelijk in dit deel van de stad.

Leerlooierijen

In Fez kun je er bijna niet omheen: de geur van de leerlooierijen in de medina. In de leerlooierijen worden de huiden van schapen, geiten, kalveren, dromedarissen en paarden met de hand intensief behandeld. De huiden worden op traditionele wijze gelooid en geverfd en uiteindelijk op de daken (of terrassen) gedroogd. Hoewel er in een enkele leerlooierij gebruikgemaakt wordt van chemische stoffen, gebruikt men ook nog steeds dierenontlasting voor dit proces. Hierdoor ruik je de baden al van ver en kun je ervoor zorgen dat je neus je de goede richting op brengt.

De leerlooierijen zijn wel enigszins verstopt en je moet weten welke afslagen in de medina je moet nemen. Mijn ervaring is dat medewerkers van één van de vele leerwinkels om de leerlooierijen je naar hun winkel proberen te krijgen om vanaf daar te kijken zodat je daarna iets gaat kopen. Zorg voor een kaartje van de medina en weet waar je naar toe loopt. Wij kregen een kaart vanuit de Riad mee en daarop waren in ieder geval alle belangrijke wegen duidelijk aangegeven en konden we er zo naar toe lopen. Over het algemeen wordt er gezegd dat je een takje mint moet meenemen en onder je neus moet houden om de geur te verdragen. Ik vermoed dat mijn neus niet helemaal goed meer werkt, want ik vond het zelf prima te doen zonder mint.

Pottenbakkerijen 

Een andere specialiteit van Fez is prachtig handbeschilderd aardewerk. Er wordt gezegd dat het meest verfijnde keramiek afkomstig is uit deze stad en mede daardoor zie je genoeg winkeltjes met aardewerk. Het is mogelijk om een bezoekje te brengen aan een echte pottenbakkerij en daar de mooiste schalen te kopen, maar dan betaal je wel de hoofdprijs. Hoef je niet per se het hele proces te zien, dan raad ik je aan om de souks in te duiken en te zoeken naar ‘Souq el-Henna’. Door de naam ga je misschien denken aan henna- en verzorgingsproducten. Toch vind je de mooiste aardewerkproducten in dit gedeelte van de medina.

Een regel in de medina is altijd afdingen. Hoewel het een leuk spelletje is kregen we het bijna niet voor elkaar. We gingen voor de aanschaf van 1 grote schaal, 3 middelgrote schalen, 3 kleine schalen en 1 asbak. Zelfs toen we weg wilden lopen, wat normaal nog wel eens wilde helpen, lukte het niet. Hierdoor was het wel duidelijk dat we een redelijke prijs voor de producten hadden en hebben we voor een mooi bedrag de prachtigste producten meegenomen. Doordat het aardewerk zeer breekbaar is, heb ik het met alle kracht beschermd en zelfs in mijn handen meegenomen naar het vliegveld. Helaas ben ik daar gevallen en hebben slechts vier schalen dit debacle overleefd. Belangrijk is dus wel dat alles goed verpakt en in kleren is gerold. De schalen zul je namelijk ongetwijfeld heel aan vrienden willen laten zien.

The author: Elsemieke

12 Comments

Leave a Reply