DestinationsEuropeHotspotsTips & Tricks

Giethoorn: Venetië van het Noorden

Al  jaren zegt mijn moeder tegen mij dat ze met mij naar Giethoorn wil gaan, om te laten zien waar mijn opa en oma vandaan komen. Toch is het er nooit echt van gekomen tot afgelopen zondag. ’s Ochtends vroeg zaten we eindelijk met z’n tweeën in de auto naar het Venetië van het Noorden: Giethoorn.

Giethoorn

Ik kende Giethoorn alleen van de plaatjes: een dorp met waterwegen, bruggetjes en heel veel punters, die inmiddels vervangen zijn door alle type bootjes. Het prachtige beeld van huizen die als het ware op eilandjes liggen is een uniek beeld dat bekend is bij de meeste toeristen. Dit dorpje is dan ook niet zonder reden een bezienswaardigheid an sich. Op zondag in dit dorp rondlopen, betekent dat je in een file mag lopen en tegelijkertijd kunt genieten van het beeld van toeristen die tegen elkaar aan varen. Het is een drukte van jewelste.

De Weerribben

Gelukkig kwamen mijn moeder en ik ’s ochtends al heel vroeg aan en begonnen we aan de minder toeristische kant van Giethoorn, dat tegen het nationaal park de Weerribben ligt. Verbaasd over hoe rustig het was, genoten we van de gerestaureerde oude huizen en het prachtige uitzicht over de verschillende vaarten. Dit stukje van het dorp ziet er echt uit zoals op de plaatjes in allerlei folders en is heerlijk rustgevend.

Na een goede ronde te hebben gelopen, eindigden we bij koffie- en theeschenkerij D’ellige. Daar hebben we heerlijk genoten van huisgemaakt Amerikaans gebak en een kopje koffie. Ik ben voor de Whoopie met aardbeigelei gegaan, wat een echte aanrader is. Daarnaast biedt dit plekje betaalbare kopjes koffie, wat in sommige delen van Giethoorn wel anders is.  

Varen

Helaas is het nog best een stuk lopen van de ene kant van Giethoorn naar de andere kant. Om die reden hebben we de auto gepakt en zijn we door gereden naar de andere kant, waar we hoopten een bootje te kunnen huren. Eenmaal in het oude dorp gekomen, zag ik snel van dat idee af. De één na de ander vaarde recht tegen een ander en er werd ook echt hufterig gevaren door enkele toeristen. We besloten daarom alles maar vanaf de kant aan te zien en zijn te voet verder gegaan. Eigenlijk is het ook prima om door Giethoorn te lopen, maar de volgende keer gaan we lekker op een doordeweekse dag en reserveren we een bootje. Uiteindelijk is dat natuurlijk wel waarvoor je naar Giethoorn komt. Voor iedereen die Giethoorn nog niet heeft gezien heb ik de tip om ook doordeweeks te gaan. Een bootje kun je al reserveren vanaf 15 euro per uur.

The author: Elsemieke

2 Comments

Leave a Reply