gambia
AfricaDestinations

Gambia: 5x wat je zeker moet doen

Gambia staat bekend als ‘the smiling coast of Africa’. Een land met lachende mensen die zo veel mogelijk zijn voorzien van batik in honderden kleuren. Zodra je één stap op de grond van dit land zet, weet je direct of je ervan houdt of dat je het absoluut haat. Ik hoor gelukkig bij de eerste groep en laat je zien waardoor dat is gekomen.


Image and video hosting by TinyPic

1. Neem een gids in de hand

Een land leer je kennen door er veel te ondernemen. De één doet dit door zich direct onder de locals te begeven en de ander verkent het land liever vanuit een hotel. Vanuit hotels worden veel trips met grote touringmaatschappijen aangeboden, maar waarom zou je daar aan deelnemen als je ook gewoon zelf op pad kunt? Helemaal alleen op pad gaan in Gambia raad ik je niet aan. Wel kan je goed een gids in de hand nemen en samen met hem de mooiste plekjes van ‘The Gambia’ ontdekken.

Persoonlijk ben ik niet zo gek op gidsen en toch hebben we er in Gambia voor gekozen om met Sarjo op pad te gaan. Er zijn veel gidsen die zichzelf via het internet aanbieden en recensies online hebben staan. Je hoeft natuurlijk niet online te zoeken, want op straat zijn er ook genoeg gidsen te vinden. Bij de meesten hadden we echter niet zo’n goed gevoel als bij Sarjo. Nadat hij bij ons in het hotel een drankje had gedronken, hebben we direct de volgende dag een trip met hem gemaakt. En het is absoluut niet tegengevallen.

Image and video hosting by TinyPic

2. Snoep uitdelen in ‘the villages’ en langs wide open walls

De lach op de gezichten van de kinderen op het moment dat ze je auto horen en doorhebben dat je snoep bij je hebt. Onbetaalbaar. De prijs van een zak met 50 lollies? 50 cent. Wel moet ik daarbij zeggen dat je het niet gaat redden met één zakje lollies. Wij hebben in totaal 200 lollies uitgedeeld en nog hebben we niet ieder kind kunnen voorzien.

Image and video hosting by TinyPic

Naast dat het mooi is om te zien hoe dankbaar de kinderen zijn, kan je tegelijkertijd een kijkje nemen in de Gambiaanse dorpjes. Veel mensen leven in zelfgebouwde hutjes onder bomen. Ook zie je her en der een school, grote waterput of ‘luxe’ stenen huis. Ben je toch onderweg, pak dan direct het dorpje Kubuneh mee. Hier hebben acht street art kunstenaars bijna iedere muur in het dorpje voorzien van street art. Dit project heet ‘Wide Open Walls‘ en is absoluut een paar stops waard.

Image and video hosting by TinyPic

3. Bezoek Kunta Kinteh Island (James Island)

De geschiedenis rondom de Afrikaanse slavernij is niet mals en daarom is het zo goed dat je daar het een en ander over kunt leren en zien op Kunta Kinteh Island. Kunta Kinteh Island staat ook bekend als James Island en is berucht door haar rol als verzamelplaats voor slaven. Helaas kan je op dit moment nog maar 1/6 van het eiland zien, doordat het water telkens een stukje van het eiland afbreekt. Nu dit eiland op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, zijn er gelukkig wel plannen om een soort dijken om het eiland te plaatsen. En dat is absoluut terecht. Als je eenmaal op het eiland staat, dan wordt je meegezogen in het verhaal van de slaven die hier soms enkele dagen en soms enkele weken opgesloten zaten. Het is een intense ervaring en kan misschien wel een beetje vergeleken worden met een bezoekje aan één van de Europese concentratiekampen.

Behalve het eiland zelf is de rit naar het eiland toe ook geweldig om mee te maken. Vanuit Banjul mag je de ferry naar Barra pakken. Daar stap je in de taxi die je meeneemt over meest hobbelige wegen langs prachtige cashewbomen, kleine dorpjes en droge beekjes. Als kers op de slagroom mag je daarna in één van de vissersbootjes stappen, die ervoor zorgen dat je naar het eiland komt.

Image and video hosting by TinyPic

4. Vis kopen in vissersdorpje Tanji

Tanji is misschien wel mijn favoriete vissersdorpje. Het is een dorp met tientallen bakken waar vissen gedroogd worden. Een dorp waar honderden kleurrijke vissersboten aan het einde van de dag aan wal komen. Maar ook een dorp waar de vis op het strand gesorteerd wordt, aan de meeuwen wordt gevoerd of direct wordt verkocht. Het is prachtig om de dagelijkse bezigheden in dit dorp mee te maken.

Image and video hosting by TinyPic

Vanaf een uurtje of drie komen de meeste vissers weer van zee en brengen ze hun gevangen vis aan wal. Her en der zie je dan groepen Gambianen de vissersboten op land trekken en duwen terwijl de vrouwen de vissen sorteren. Ondertussen vliegen de meeuwen met grote getalen boven het hele spektakel, wachtend op een vers visje.  Je kunt hier ongegeneerd tussendoor lopen, zo lang je maar wel goed uitkijkt en niet in de weg loopt. Wanneer je genoeg gezien hebt, kan je doorlopen naar het gedeelte waar de vrieskisten liggen. Hier kan je zo bij de visser een vers visje op de kop tikken voor ’s avonds. Als je zelf kookt dan.

Image and video hosting by TinyPic

5. Relax tijdens een boottocht

De rivier de Gambia zorgt ervoor dat Gambia als het ware is opgedeeld in een noord- en een zuidkant. Om naar het noorden of zuiden te komen, moet je over het algemeen de ferry in Banjul of Barra nemen. De rivier hoef je echter niet alleen te bevaren voor een oversteek, je kan er ook lekker relaxen. Een boottochtje is dan ook een prima activiteit voor een rustige dag.

Wij pakten voor de brug naar Banjul een boot, die ons twee uur lang over de Gambia voer. Vanaf hier kan je naar ‘pelikaaneiland’ komen. Zoals de naam al doet vermoeden, wonen op dit kleine eilandje veel pelikanen. Onderweg naar dit eiland kom je ook veel andere vogels tegen en zeker als vogelaar kan je hier dan je hart ophalen. Wanneer je verder landinwaarts een boot huurt, kan je overigens ook nijlpaarden tegenkomen.

The author: Elsemieke

1 Comment

Leave a Reply