DestinationsEurope

Ga naar onbekend Hannover voor een weekendje weg

Hannover is zo’n Duitse stad die vaak (absoluut niet terecht) wordt overgeslagen door reizigers. Een stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest is, kan niet veel te bieden hebben, toch? Het tegenovergestelde is waar. Hannover is bruisend, interessant en een hartstikke goede bestemming voor een nachtje weg.

Hannover

Verwacht in Hannover geen Altstadt zoals in bijvoorbeeld Trier of Münster, maar wees voorbereid op een paar historische bezienswaardigheden die aangevuld zijn met moderne bouw. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin het oude centrum verwoest was, zijn enkele overgebleven huizen verplaatst naar het oude centrum. De Altstadt is hierdoor ‘nieuw’, maar bevat toch de originele huizen.

In het écht nieuwe deel van de stad zul je overal om je heen moderne gebouwen zien. Ergens doet het denken aan Rotterdam, de stad die eveneens na de Tweede Wereldoorlog opnieuw opgebouwd is. Een grote overeenkomst die ik zag was de Niki de Saint-Phalle Promenade, die behoorlijk op de Rotterdamse koopgoot lijkt.

Doen

Er zijn genoeg leuke dingen om te doen in Hannover. Ga je in de winter, dan kun je rondstruinen op de talloze kerstmarkten. Ga je in de zomer, dan kun je naar één van de vele festivals. Onderstaande dingen raad ik je te allen tijde aan.

Hannover Neues Rathaus

1. Bezoek het Neues Rathaus

Een van de weinige gebouwen die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd is het Neues Rathaus. Door middel van de maquettes in de grote hal op de begane grond kom je snel meer te weten over Hannover. Terwijl je verder rond kijkt kun je genieten van het prachtige bouwwerk met goed afgewerkte trappen, en langzaam je weg naar de bovenste verdieping vinden. Vanaf de bovenste verdieping kun je met goed weer naar de top, waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt.

2. Eet bij een restaurant met Biergarten

Houten banken en tafels, pullen bier, Bratwurst en de beste sfeer: welkom in de Biergarten. Wij kozen ervoor om bij Bavarium te eten waar we omringd werden door Duitse gezelligheid. Het menu bestaat enkel uit Duitse gerechten die vrij simpel maar hartstikke smakelijk zijn. Neem daarbij een halve liter (of een liter!) bier en je avond kan niet meer stuk.

Hannover Bavarium

3. Verblijf in een luxe hotel

In veel steden is een verblijf in een luxe hotel niet te betalen. Dit geldt echter niet voor Hannover. Voor de prijs waar je in een gemiddelde Nederlandse stad in een 2- of 3-sterrenhotel verblijft, kun je in deze Duitse stad een nachtje in een luxe 4- of 5-sterrenhotel verblijven. En dat alles inclusief uitgebreid ontbijtbuffet. Duitsers weten immers hoe een goed Frühstück eruit ziet.

4. Volg de rode lijn

Je kunt op eigen houtje een stadswandeling door Hannover afleggen door de rode lijn te volgen. Officieel hoort er een brochure met informatie over de verschillende belangrijke punten bij deze wandeling, maar je kunt je ook prima vermaken zonder het boekje. Je komt onder andere langs beelden, belangrijke gebouwen en het Rathaus.

5. Struin over één van de kerstmarkten

Rond kerst is Hannover betoverend door de vele kerstmarkten. Hoewel ik er net na kerst was kon ik nog steeds genieten van een paar kerstmarkten. De gezellige sfeer, de geur van Glühwein en Bratwurst, en het geluid van kerstliedjes komt je direct tegemoet.

6. Ga Frühschoppen (en ga om 2 uur voor Kaffee und Küchen)

De traditie van Frühschoppen is natuurlijk niet per se iets dat alleen geldt voor Hannover. Het is een traditie die wordt voortgezet in zowel Oostenrijk als Duitsland. Tijdens het Frühschoppen ga je aan het einde van de ochtend het café in om een alcoholische versnapering te nuttigen. In Hannover breiden ze dit uit tot meerdere drankjes en een groot feest in de markthal. Alle eetkraampjes verkopen ineens bubbels en bier, en gezellig dat het er is! Drink alleen niet te veel, want rond 2 uur moet je weer aan een kopje koffie met taart geloven.

Verblijf

Het fijne aan Duitsland is dat het er niet duur is. Ik vind het normaal heel fijn om op een budget op pad te gaan en dat kon in Hannover terwijl we in een prachtig 4-sterren hotel zaten. We verbleven één nacht in het Grand Palace Hotel Hannover, waar je voor een prima bedrag een uitgebreid ontbijtbuffet en heerlijke bedden krijgt. Bijkomend voordeel is dat het hotel midden in de stad ligt zodat er echt geen reden meer is om niet een weekendje naar Hannover te gaan.

The author: Elsemieke

1 Comment

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.