DestinationsEurope

Citytrip Kopenhagen: reisgids en tips

Vroeger, op de basisschool, stond in één van mijn boeken een plaatje van Den lille Havfrue (de kleine zeemeermin) in Kopenhagen. Dit beeld kwam daarna ook nog een keertje voorbij bij Bassie en Adriaan en zorgde ervoor dat  ik de kleine zeemeermin heel graag eens in het echt wilde zien.

Bezienswaardigheden

Kopenhagen biedt natuurlijk veel meer dan alleen het wereldbekende beeld Den lille Havfrue. In deze stad liggen ook meerdere koninklijke kastelen en musea. Eén van grote, bekende koninklijke gebouwen is het paleis Amalienborg, waar de Deense koninklijke familie in de winter verblijft. Het paleis bestaat eigenlijk uit vier verschillende gebouwen die aan hetzelfde plein liggen. Het schijnt dat je hier een grote kans hebt om een glimp op te vangen van een prins, prinses of misschien zelfs de koningin. Achter het paleis ligt ook een kerk die een bezoekje waard is. Je kunt deze kerk mooi bezoeken voordat je om 12.00 uur bij de wisseling van de wacht aanwezig bent. Iedere dag om 12.00 uur lopen de wachten van kasteel Rosenborg naar het paleis. Wij waren aanwezig bij een routine met veel muziek, maar het schijnt dat de wachten soms ook wisselen zonder muziek.  
DSC_0726

Kasteel Rosenborg is de plek waar je de Deense kroonjuwelen kunt vinden. Daarnaast is de locatie van dit kasteel prachtig, want het ligt in een groot park. Voornamelijk in het voorjaar en de zomer is het hier dus goed vertoeven. Daarvoor was ik zelf net iets te vroeg, net als voor het bekende Tivoli gardens waar je onder andere achtbanen kunt vinden.

Een ander bekend punt van Kopenhagen is Nyhavn, de haven van Kopenhagen, waar je kleurrijke gebouwen en restaurants zult vinden. Je kunt hier wandelend langskomen, maar je kunt er ook voor kiezen om een kanalentour per boot te maken. Keuze zat en voor ieder wat wils.
DSC_0613

Goedkoop

Voor Scandinavische begrippen is Kopenhagen nog best wel goedkoop, maar alle beetjes zijn natuurlijk mooi meegenomen. De eerste tip voor Kopenhagen is: pak de fiets. De fiets is hier minstens zo belangrijk als in Nederland. Dit wordt door de inwoners van de stad ook wel benadrukt. In 1997 gaven zij bijvoorbeeld een speciaal ontworpen stadsfiets aan Bill Clinton tijdens zijn bezoek. Je hoeft vanzelfsprekend niet voor de speciale stadsfiets van meneer Clinton te kiezen, maar je kunt er wel voor kiezen om één van de fietstours te boeken. Dat is niet noodzakelijk, want je kunt er ook prima zelf op uit trekken. Als je niet voor de fiets kiest, raad ik je wel aan om heel goed op te letten. Net als in Amsterdam hebben de fietsers in Kopenhagen de neiging om gewoon door te fietsen.

Verder krijg je op veel plaatsen korting met de Copenhagen Card. Je kunt hiermee bijvoorbeeld gratis naar het Hans Christian Andersen Fairy-tale House en 71 andere musea en attracties. De aanschaf van de kaart is niet heel goedkoop. Maar als je naar meerdere attracties of musea wilt, dan  heb je de aanschafprijs er al snel uit. Ik heb er zelf voor gekozen om dit niet te doen, omdat we voornamelijk naar plaatsen wilden waar de entree gratis was. Veel musea zijn op zondag overigens gratis.

Christiania

Je kunt verder ook gratis naar Christiania, de zogenaamde vrijstad die midden in het centrum van Kopenhagen ligt. Zodra je hier naar binnen loopt, zie je een bordje dat je niet meer in de EU bent en ruik je ook direct de geur van drugs. Aan Pusher Street staan allemaal kraampjes waar drugs verkocht worden. Aangezien de verkoop officieel niet legaal is, staan de verkopers achter een zwart net en hebben ze een bivak muts op. Daarnaast mag je hier geen foto’s maken om te voorkomen dat de verkopers herkent worden. Dit klinkt misschien een beetje onaanlokkelijk, maar het is erg intrigerend om dit te zien. Daarnaast zijn in Christiania veel hippie’s gevestigd die allemaal zelf hun huizen hebben gebouwd. Erg interessant.DSC_0682 IMG_4406

Eten

Als ik ergens op reis ben, dan eet ik het liefst lokaal eten voor een leuke prijs. Eén van de producten die je in Kopenhagen kunt scoren is Smørrebrød, wat echt met van alles belegd kan worden. Smørrebrød is een rijkelijk belegde sandwich die prima is voor het ontbijt, lunch of als tussendoortje. Je schijnt het op veel plekken te kunnen krijgen, maar op de één of andere manier kwamen wij telkens bij verkeerde plekken terecht. Enkel in het centrum zagen we een paar verkooppunten, maar daar vroegen ze omgerekend 15 euro voor één stukje. Dat zat er voor ons niet in.

Wanneer je niet zo van het lokale eten bent, dan kun je eten uit alle hoeken van de wereld op de food market in Papirøen vinden. Er staan verschillende food trucks en een maaltijd kost slechts een DKK 50 hier. Dat is omgerekend naar euro’s €6,70. Verder is het echt een aanraden om naar één van de hamburgertenten te gaan, en dan bedoel ik niet de McDonald´s. De lekkerste hamburger ooit heb ik bij Bronx Burger gegeten. Mijn vegetarische reisgenootje zei ook dat ze nog nooit zo´n lekkere vegetarische burger had gehad.
DSC_0650

Overig

Stiekem blijf ik natuurlijk ook gewoon een vrouw, een vrouw die winkelen in mooie steden totaal niet vervelend vindt. Laat staan in Kopenhagen, waar je in gezellige straatjes de leukste boetiekjes tegenkomt. Een van de wijken waar je de leukste boetiekjes kunt vinden is Østerbro. Verder kun je in het centrum voor alle soorten kleding terecht, want ook de bekende merken en high end fashion kun je hier vinden. De meest opvallende straat van dit moment is Jaegersborggade. Aan het einde van deze straat vind je de begraafplaats waar Hans Christian Andersen begraven ligt. Mocht je niet helemaal meer weten waar je deze man van kent: hij is de geestelijk vader van sprookjes zoals De kleine zeemeermin en Het lelijke eendje. Als je op zoek gaat naar het graf, zorg dan dat je goed op de bordjes kijkt. Wij zijn de begraafplaats drie keer rondgelopen voordat we Hans Christian Andersen gevonden hadden. Overigens ligt er ook een tijdreiziger op de begraafplaats: de beste Andreas Morgenrodt leeft van 1996 tot 2064.

The author: Elsemieke

2 Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.