chefchaouen
AfricaDestinations

Chefchaouen: de blauwe parel van Marokko

Chefchaouen is misschien wel één van de meest fotogenieke steden op aarde door de gebouwen die in verschillende tinten blauw en wit zijn geverfd. Een prachtige combinatie van deze kleuren met planten, winkeltjes en originele kledij zorgt voor een betoverende sfeer. Maak kennis met de blauwe parel van Marokko.

Chefchaouen

De stad Chefchaouen is enkele eeuwen oud en werd aan het einde van de 15e eeuw gesticht door Moorse en Joodse vluchtelingen uit Spanje. De oorsprong van de blauwe muren kan echter gevonden worden in de traditie van de Joodse vluchtelingen die in deze stad kwamen wonen. Er wordt gezegd dat de kleur blauw hen deed denken aan God. Door de muren van hun huizen in verschillende tinten blauw te schilderen, werden zij dan ook herinnerd de macht van God. De schildertraditie heeft zijn weg bijvoorbeeld ook gevonden naar het Israëlische stadje Safed.

Hoewel er vandaag de dag steeds minder Joden in Chefchaouen wonen wordt de eeuwenoude traditie nog steeds voortgezet. Tijdens een wandeling door de medina zul je zien dat de muren constant bijgewerkt worden. Het effect van de muren in verschillende tinten blauw en wit in combinatie met lichtinval van de zon is subliem. Dat is zeer zeker de reden dat de stad, sinds zijn openstelling voor toeristen in 1920, per jaar steeds meer reizigers trekt.

Relaxte sfeer

Medina’s staan bekend als doolhoven en dat is eigenlijk niet anders bij de Medina van Chefchaouen. De straten lijken enorm op elkaar doordat ze allemaal blauw zijn waardoor het aan te raden is om gewoon lekker te verdwalen. Mijn ervaring is dat iedere straat een eigen verrassing heeft. Je krijgt de mooiste uitzichten, inkijkjes en deuren te zien als je ronddwaalt. Geniet van het rustige leven dat zich afspeelt in het stadje en kijk je ogen uit.

chefchaouen

Het voordeel van Chefchaouen is dat de stad (nog) niet overspoeld is door toeristen. Het dagelijks leven is relaxt en de sfeer die in het stadje hangt is heel relaxt. Er wordt gespeculeerd dat dit te maken heeft met de marihuana en hasj teelt in de omgeving. Of dat daadwerkelijk zo is durf ik niet te zeggen. Mocht het wel zo zijn, dan heeft het in ieder geval een goede uitwerking op de bevolking. Stiekem staat de stad bekend als het ‘Amsterdam van Marokko’ en zul je ongetwijfeld deze plantjes een keer aangeboden krijgen. Let er wel op dat marihuana en hasj illegaal zijn in Marokko en je, door bezit en gebruik, in de problemen kunt komen.

Bezienswaardigheden

De medina is de grote reden om naar Chefchaouen af te reizen. Wij kozen ervoor om vanaf Fez zelf met de auto naar Chefchaouen te rijden. Het is een flinke tocht van ongeveer 4 uur en ik zou het zeker aanraden om een nachtje in het stadje te blijven. Dit was voor ons niet mogelijk waardoor we naar een paar uur ronddwalen weer in de auto naar Fez stapten. Blijf je wel een nachtje dan is het leuk om naar de waterval te gaan, waar de dagelijkse was wordt gedaan door inwoners. Tevens kun je Chefchaouen als startpunt van een trek richting het Rifgebergte gebruiken. In de omgeving is dus nog voldoende te doen voor hen die niet stil kunnen zitten.

The author: Elsemieke

10 Comments

Leave a Reply