DestinationsEuropeLow budget

Op pad in eigen land: Bloembollenvelden

Beelden van de Nederlandse bloembollenvelden gaan de hele wereld over. Het beeld van de prachtigste bloemen en kleuren horen eigenlijk ook bij de Nederlandse cultuur. Toch heb ik dit beeld nog niet heel lang geleden voor het eerst in levende lijven mogen aanschouwen. Ik vond het tijd om ‘het’ Nederlandse landschap eens vanuit de ogen van een toerist te bekijken. Daarom ging ik op pad in eigen land en bezocht ik Kinderdijk én de beroemde bloembollenvelden op één dag.

Romantisch

Heel typisch, maar ik had een ontzettend romantisch idee bij de bloembollenvelden. Ik zag het helemaal voor mij: velden vol met de prachtigste tulpen in alle denkbare kleuren, formaten en vormen. Daarom vervolgde ik mijn reis vanuit Kinderdijk richting de Zuid-Hollandse plaats Lisse. Deze gemeente is natuurlijk wereldwijd bekend door de Keukenhof, maar daar wilde ik vanwege de drukte niet naar toe. Mijn reis zou naar de vrij toegankelijke bloembollenvelden gaan.

Route plannen

Door de pagina Bloemenradar wist ik precies naar welke straten ik moest rijden om een mooi veld tegen te komen. Het fijne is dat je hier direct het figuurtje van een bloem kunt aanklikken om te zien om wat voor velden het gaat. Gaat het bijvoorbeeld om een veld vol met narcissen? Vooraf kun je in combinatie met Google Maps en de bloemenradar een prima route uitstippelen zonder naar de Keukenhof te moeten gaan.

Image and video hosting by TinyPic

Helaas was ik iets minder voorbereid en besloot ik ter plekke naar welk veld ik wilde. Een stuk of acht velden verder bleek helaas dat de tulpen ver te zoeken waren. Een stukje voorbereiding van mijn kant was in dit geval wel handig geweest. Voor de tulpen kun je namelijk het beste naar de Noordoostpolder afreizen. Daar hebben ze zelfs een Tulpenroute van 101 kilometer uitgezet, zodat je perfect van de (onofficiële) nationale bloem kunt genieten.

Gelukkig heb ik desondanks kunnen genieten van velden vol met narcissen en hyacinten in de mooiste kleuren. Met name de hyacinten zijn prachtig in zulke grote hoeveelheden. In de kwekerij heb ik deze bloem wel eens in paars, roze en wit gezien, maar er zijn tig kleuren te vinden die je niet bij deze bloem zou verwachten.

Image and video hosting by TinyPic

Route uitstippelen

Wil je ook van de bloembollenvelden genieten? Dan raad ik je absoluut aan om je route zelf uit te stippelen met behulp van de Bloemenradar. Deze website is echt een ontdekking wat dat betreft. Ga vervolgens met goed weer lekker op pad. Wil je niet met de auto? Je kunt bij de Keukenhof fietsen (tandems!) huren. Ook als je zelf wat minder goed bent in het uitstippelen van je routes kun je bij de Keukenhof terecht. Voor een klein bedrag kun je daar een route kopen. Het is dus lekker goedkoop en een prima bestemming voor een dagje uit.

Image and video hosting by TinyPic

The author: Elsemieke

2 Comments

Leave a Reply