OverigPersoonlijk

5x wat niet leuk is aan reizen

Ik hou van reizen; ik ben er gek op en het is iets waar ik zelfs mijn beroep van zou willen maken. Van kinds af aan vond ik al dat Floortje Dessing, ondanks de ziektes die ze heeft opgelopen, een droombaan heeft. Wie wil nou niet, voor haar werk de hele wereld over? Toch zijn er een aantal dingen die ik gewoon echt niet leuk aan reizen vind.

1. Andere mensen        

De titel van dit punt laat je vast denken dat ik een einzelgänger ben, maar dat valt reuze mee. Ik kan prima met mijn ouders, vriend of vriendinnen reizen, maar onderweg kom ik vaak mensen tegen die het bloed onder mijn nagels weghalen.  Daar heb ik een leuk voorbeeldje van.

Na een reis met een vriendinnetje kwamen we aan op het vliegveld in Turkije. Daar wilden we snel wat gaan eten waardoor we bij de McDonald’s terechtkwamen. Daar stond ook een Nederlandse vrouw met haar man en twee kinderen, die ook allemaal even wat wilden eten voordat ze in hun vliegtuig stapten. De Nederlandse vrouw bestelde in het Nederlands en verwachtte dat de jongen van McDonald’s precies wist wat onder andere een ‘McKroket’ en ‘van die ene mayo’ betekende. Helaas begreep hij dat niet en vroeg hij in het Engels wat ze precies bedoelde en of ze misschien in het Engels kon praten. Nee, mevrouw was daar niet van gediend en ging vervolgens in het Nederlands tekeer tegen de jongen.  Lieve mevrouw, mocht je dit nu lezen, in het buitenland praten ze over het algemeen geen Nederlands, maar dat betekent niet meteen dat ze “domme kut buitenlanders” zijn.

2. Niet werkende bankpassen

Ja, voordat ik op reis ga controleer ik altijd netjes even of ik wel ‘buiten Europa’ kan pinnen. Deze optie moet je namelijk handmatig aanzetten bij de bank en het is best belangrijk om dit aan te zetten. Landen zoals bijvoorbeeld Macedonië worden al als ‘buiten Europa’ beschouwd door de bank. Toch blijkt dat ‘buiten Europa’ pinnen niet altijd te werken.

Toen ik naar Tunesië ging, heb ik ook netjes alles aangezet. Echter, toen we voor de pinautomaat stonden konden zowel mijn vriend als ik niet pinnen. “Ach, dat ligt vast aan de automaat” dachten wij, maar ook bij twee andere automaten konden wij niet pinnen. Uiteindelijk hebben we geld gepind met een creditcard waardoor we onnodig extra kosten hadden. Na terugkomst in Nederland heb ik overigens naar de Rabobank gemaild met de melding dat ik pinnen in het buitenland aan had staan en toch niet in Tunesië kon pinnen. Het antwoord wat ik terugkreeg was simpelweg dat het klopte dat het aanstond en dat het zou moeten werken…

3. Enge insecten

Ik krijg, ondanks dat ik een kamer met die beesten heb gedeeld, nog steeds de kriebels van kakkerlakken. Het idee dat ze een kernramp kunnen overleven alleen al maakt mij huiverig. En dan ook nog eens te bedenken dat je ze juist niet dood moet trappen, omdat je de eitjes dan via je schoenzool naar andere plaatsen brengt. Nee, van mijn mogen deze beesten, net als muggen, heel snel van de aarde verdwijnen.  Helaas zal dat nog niet zo snel gebeuren, want ze leven in heel veel leuke landen. Dat is dan ook direct de reden waarom ik door kakkerlakken reizen soms iets minder leuk vind.

4. Paspoort controle

Eigenlijk snap ik niet zo goed waarom we in Nederland nog een paspoortcontrole hebben. Toen ik in Noorwegen zat en ging vliegen, heb ik geen één keer mijn paspoort laten zien. Misschien is het systeem in Scandinavische landen wel zo lek als een mandje hoor, maar is het nou echt nodig om telkens een half uur in de rij te moeten staan voor de paspoortcontrole? Deze vraag stel ik mij nu trouwens voornamelijk, omdat er op Schiphol van die zelfscanpoortjes zijn gemaakt. Die poortjes zijn alleen constant buiten werking dus we kunnen alsnog met z’n allen in de dikke rijen voor de hokjes met een persoon erin gaan staan.

5. Baby’s (in het vliegtuig)

Misschien hoort dit stiekem ook wel onder ‘andere mensen’, maar ik kan niet zo goed tegen gillende, kotsende en in hun broek poepende kleintjes. Zeker niet als ze de hele tijd aan je kleding/armen zitten te plukken en de vader of moeder daar niets tegen doet. Zoals je merkt hou ik niet zo van baby’s, of misschien gaat het wel gewoon om de ouders die hun kind een paar uur lang met een volle luier naast zich houden. Eigenlijk ben ik daar nog niet helemaal over uit, maar ik weet wel zeker dat ik 7 uur naast een baby zitten geen pretje vind. Gelukkig offert mijn vriend zich, op korte vluchten, vaak nog op.

The author: Elsemieke

6 Comments

  • Fijn om zo’n eerlijke post te lezen haha. Die Nederlandse vrouw in Turkije, hoe bedenkt ze het?! Echt hoor, wat een asociale lui zeg! Ik herken het wel hoor, ik mijd Nederlanders ook liever op reis. Dat van die baby’s kan ik tegenwoordig wel redelijk hebben, ze zijn niet voor niets baby. Ik kan er alleen niet goed tegen als het om peuters e.d. gaat die niet gecorrigeerd worden door hun ouders. Daar heb ik wel echt een hekel aan. Hallo! Ik heb geen kinderen, maak het dan ook niet mijn probleem haha!

    • Gelukkig ben ik niet de enige, haha! Nu ik erover nadenk denk ik eigenlijk dat ik ook vooral niet tegen de ouders kan. Zij moeten inderdaad hun kind corrigeren. Ben het helemaal met je eens 😉

  • Zo aso als mensen in het Nederlands blijven praten. Ik schaam me dan echt rot… Huilende kinderen vind ik ook best vervelend, al kan ik me ook goed voorstellen dat het lastig is om je kind tijdens een vlucht stil te houden. Wist je dat ze in China een soort luikje in de broek van een kind hebben, wat ze kunnen openklappen zodra een kind zijn/haar behoefte moet doen? Dat komt dan dus op straat/in de bus/op de vloer in het station terecht. Bahbahbah! Ik ben zelf bestolen op reis, dat vind ik niet fijn aan reizen…

    • Oh, dat wist ik niet nee! Maar je hebt daar dus ook gewoon echt de bus vol zien liggen met poep, als het ware? Bah. Ik moet even afkloppen dat ik (nog) niet bestolen ben, daarom staat het ook niet in mijn lijstje. Het lijkt me wel heel naar.

    • Ik ben zelf niet in China geweest, maar ik las er laatst een uitgebreide blog over. Klonk best wel heel goor zeg maar 😉 Bestolen worden is zeker heel naar :-/

  • Wanneer ik lees over dat Nederlandse gezin komt het stoom me al uit mijn oren! Inderdaad, je kunt ontzettend leuke mensen op reis leren kennen maar je kan ook heel veel vervelende mensen tegenkomen. Leuke blogpost!

Leave a Reply